Slovenska nogometna reprezentanca se že s polno paro pripravlja na četrtkov večer, ko bo v Mariboru gostovala Švica. Selektor Srečko Katanec skupaj s sodelavci iz strokovnega štaba ter nogometaši kuje taktiko v hotelu na Ptuju, na igrišču v Kidričevem in tudi v Ljudskem vrtu, kjer so imeli trening včeraj. Ker je Slovenija izgubila v prvem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo proti Estoniji, je položaj že na začetku zahteven, pritisk velik, zaradi primerov Zahović mlajši in predvsem Iličić pa je ozračje še bolj naelektreno kot sicer.

V Mariboru je reprezentanca v zadnjih letih praviloma dobro igrala. V Kekovih časih so tam tlakovali pot na svetovno prvenstvo. Ne le kraj dvoboja, ampak tudi pogled na reprezentančni seznam kaže na to, da bi se reprezentanca utegnila vrniti v preteklost ali, bolje rečeno, k mundialskim vrednotam. Katanec se je očitno odločil, da bo zaupal staroselcem v reprezentanci, v kateri pa ni prostora za umetnika Josipa Iličića. Tudi po svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki je bil zdaj nogometaš Fiorentine v središču debat in tudi pritiskov, da mora igrati. V tistih časih se je reprezentanca odmikala od vrednot, ki so jo popeljale med 32 najboljših reprezentanc sveta, kazen pa je hitro sledila. Zdi se, da Katanec skuša ideale spet najti, Iličićev izostanek pa lahko razumemo tudi v tej luči.

V tistih zdaj že kar precej oddaljenih in romantičnih časih je imel Kek popolno podporo mariborskega šefa Zlatka Zahovića. Vprašanje je, ali bo enake sreče v prihodnje Katanec. Čeprav športni direktor državnega prvaka vseskozi trdi, da bo imela reprezentanca v Mariboru vedno podporo, se je po zadnjih dogodkih marsikdo zbal, da bi boj med centroma moči v Mariboru in Ljubljani lahko negativno vplival na ljudi, na ozračje na stadionu. Zaenkrat ne kaže na to, kajti v zadnjih dnevih so se vsaj navzven stvari umirile. Čeravno vsi niso mirni. Zahoviću namreč ni tuje klicanje Dnevnikovega novinarja, zmerjanje z besedami na p zaradi zapisanega mnenja in omenjanje Katanca v negativnem kontekstu, kar si je privoščil prejšnji teden. A to je za zdaj le del zakulisja. Bomo videli, ali se bodo ostre besede pojavile tudi na površju. Po navadi se to zgodi, ko sta igra in rezultat slaba. Zato ni težko predvideti, kaj bi sledilo, če bi bila Slovenija proti Švici in Litvi neuspešna. A v takšnem položaju so bili vsaj starejši reprezentanti že večkrat, tako pri Keku kot Slaviši Stojanoviču, le da je bil epilog različen.

Zato ne preseneča, da reprezentanti ne delujejo vznemirjeno. Sploh ne kapetan Boštjan Cesar, ki je v svoji karieri doživel vsemogoče dogodivščine. Ko je v ponedeljek govoril o vročih in manj vročih temah, je našel nekaj časa in energije tudi za nasmešek in kakšno šaljivo besedo. »Nisem veliko spremljal slovenskih časopisov. Ne vem, koliko prahu ste dvignili,« se je nasmehnil, o nesojenem soigralcu Josipu Iličiću pa dejal, kar bi dejal vsak od reprezentantov: »Ne, nisem slutil, da ga ne bo zraven. To je stvar odločitve selektorja. Mi s tem nimamo ničesar.« Reprezentanti bi na naslednjih dveh tekmah najraje osvojili vseh šest točk, toda Cesar pravi, da zmagati ni nujno. »Ni, kajti v igri je še 27 točk. Najprej je treba dobro odigrati. S pomočjo navijačev lahko pridemo do pomembnih točk,« je dejal boss (šef, op. p.), kot mu pravijo v Italiji, kjer od leta 2010 igra za Chievo.

Katanec po tekmi z Estonijo ni bil povsem zadovoljen z borbenostjo, da se da ta del igre, ki je bil vedno eden ključnih na poti do uspehov slovenske reprezentance, popraviti, je pritrdil Cesar. Poleg tega bo treba popraviti učinkovitost. Bo že držala pradavna bistroumnost, da v nogometu ne moreš zmagati, če ne dosežeš gola, Slovenija pa ga ni na štirih tekmah zapored. »Igrali smo proti dobrim ekipam. Tako kot morajo napadalci pomagati branilcem, moramo tudi mi pomagati napadalcem. Celotna ekipa je odgovorna tudi za napad. Seveda pa so bolj izpostavljeni napadalci, če ne damo gola. Mislim, da lahko dosežemo zadetke na naslednjih tekmah,« je dejal nogometaš s 76 nastopi za reprezentanco, štirimi manj od Zahovićevih rekordnih 80. Napadalci bodo imeli proti Švici verjetno več prostora kot v Estoniji, vsaj glede na to, kakšen slog goji Švica, ki jo vodi nekdanji trener Lazia Vladimir Petković. »Estonija se brani, Švica je povsem druga zgodba, igra odprt nogomet. Mogoče se bomo morali več braniti kot proti Estoniji. Z borbeno igro lahko naredimo veliko. Švicarski igralci igrajo v vrhunskih klubih, so v vzponu. Dobro smo odigrali tekmi s Švico v prejšnjih kvalifikacijah, čeprav smo obe izgubili. Iz teh dveh izkušenj moramo črpati pozitivne nauke,« je sklenil prvi med enakimi v slovenski reprezentanci.