Kot je povedala Mojca Senčar, predsednica Europa Donna in podpredsednica Mreže NVO 25 x 25, je danes rak dojk visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. ”Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje,” je ob uvodu v Rožnati oktober, ki so ga dame pripravile v ljubljanski slaščičarni, povedala Senčarjeva in kot glavni cilj združenja ED izpostavila željo, da se v Sloveniji zagotovi enake možnosti za zgodnje odkritje bolezni ter takojšnje in učinkovito zdravljenje in rehabilitacijo. ”S svojimi številnimi projekti skušamo slovensko javnost osvešča o potrebni skrbi za ohranjanje zdravja dojk z zdravim načinom življenja z redno telesno aktivnostjo, z zdravo, uravnoteženo prehrano in vzdrževanjem telesne teže. Spredvsem mlada dekleta redno pozivamo k rednemu mesečnemu samopregledovanju dojk, po 50-tem letu pa morajo k temu vsaki dve leti dodati še presejalno mamografijo,” je povedala predsednica združenja ED.

A glede na pogostost pojavljanja raka dojk v razvitem svetu Mateja Krajc, iz Ambulante za onkološko svetovanje na Onkološkem inštitutu opozarja, da primarna preventiva (preprečevanje raka dojk) pri raku dojk ni najuspešnejša, saj se je reproduktivnim nevarnostnim dejavnikom zaradi zahodnega življenjskega sloga težko ali nemogoče izogniti. „Veliki napori so usmerjeni v sekundarno preventivo. To pomeni zgodnje odkrivanje raka. Sem sodi presejanje, torej pregledovanje navidezno zdravih žensk s presejalno mamografijo, da bi med tistimi, ki so brez kliničnih težav, odkrili tiste, pri katerih je velika verjetnost, da imajo zgodnjo obliko raka, ko ta še ni tipen oziroma ne kaže drugih kliničnih znakov.“

Evropska zveza Europe Donne že sedmo leto zapored obeležuje 15. oktober kot Dan zdravih dojk, čemur se pridružujemo tudi mi. Na ta dan bodo tako še posebej opozarjali, kako pomembna je redna telesna aktivnost, zdrava, uravnotežena prehrana in ohranjanje telesne teže za zdravje naših dojk. ”Europa Donna Slovenija je z Avonom in drugimi podporniki v letošnjem oktobru pripravila projekt »Lep je dan«, s katerim želi poudariti, da je življenje čudovito in da je lahko vsak dan lep tudi, če se spopadaš z boleznijo,” pa je povedala Tanja Španić, vodja sekcije mladih bolnic pri Europi Donni. Z bolnicami in ozdravljenkami so posneli glasbeni spot na pesem Lep je dan pevke Anje Rupel. Za koreografijo in koordinacijo plesno-gibalnega dela je skupaj z asistentko Živo Laternar poskrbel priznani koreograf in plesalec Matevž Česen, ki deluje v okviru plesne šole Bolero. V spotu, z nabito čustveno noto, sodeluje 40 bolnic in ozdravljenk in 40 plesalcev. Glasbeni spot je nastal na različnih lokacijah v Ljubljani, za režijo, montažo in video produkcijo je poskrbel Žiga Zupančič in Blueroom. Uradna premiera vudeospota bo na tradicionalnem druženju z Dnevnikom, na Dnevu nordijske hoje z Niko, 4. oktobra v Portorožu, s plesalci Bolera in Rozike, kakor je bolnice in ozdravljenke poimenoval koreograf Matevž Česen, pa lahko že jutri, ob 17. uri, zaplešete v ljubljanski blagovnici Nama, 15. oktobra 2014 ob 11.00 uri v ljubljanski blagovnici Maxi, in 24. oktobra 2014 ob 18.00 uri v mariborskem Europarku. ”Vzporedno s plesnim dogajanjem je nastala tudi serija fotografij Lep je dan. Fotograf Tomaž Levstik je skozi objektiv ujel pozitivno podobo bolnic in nas ozdravljenk. Fotografije so v črno-beli tehniki do pasu, čez prsi pa imamo vsaka od portretirank širok rožnat trak. Vsaka fotografija je opremljena s sporočilom, ki nagovarja k skrbi za zdravje svojih dojk,” je še povedala Španićeva.