»Čeprav še ne vemo, ali gre za ladjo Erebus oziroma Terror, imamo dovolj informacij, da lahko potrdimo avtentičnost odkritja. Razbitine so bile s pomočjo robotske podmornice odkrite 7. septembra 2014,« je za AP pojasnil Harper.

Franklinove odprave pred 200 leti so postavile temelje za ozemeljske pravice Kanade na Arktiki, je še dodal Harper.

Od leta 2008 so arheologi iz nacionalne ustanove Parcs Canada in obalne straže izvedli šest velikih preiskovalnih projektov, da bi našli ladji, ki sta izginili leta 1864. Erebus in Terror sta bili ponos takratne britanske mornarice. Opremljeni sta bili s parnim motorjem, gretjem in ojačanim premcem. Po poveljstvom sir Johna Franklina in kapitana Francisa Croziera sta ladji izpluli 19. maja leta 1845, na krovu je bilo 134 članov posadke, namenjene proti Severozahodnemu prehodu.

Bolezen ali kanibalizem?

Ladji sta leto in pol tičali v ledu, posadka pa je kmalu ostala brez hrane. Sporočilo iz leta 1859. je razkrilo, da je John Franklin in drugih 23 članov posadke v nepojasnjenih okoliščinah umrlo 11. junija 1847. Skrivnostno izginotje ladje je obsedlo generacije Kanadčanov, domišljijo pa so burile tudi zgodbe Inuitov, ki so bili prepričani, da so se lačni člani posadke zatekli h kanibalizmu.

22. aprila 1848 je 105 preživelih zapustilo ladji in se odpravilo na pot proti kopnemu. Preživel ni nihče. Obe ladji je pogoltnil led.