Velikost

Najprej upoštevajte velikost in obseg ribnika. Velikost pomembno vpliva na izdelavo ribnika, od stroškov do postavitve ter vodne konstrukcije. Velikost je pogosto odvisna od tega, koliko časa, denarja in truda želite vložiti v gradnjo ribnika, vendar nanjo vpliva tudi velikost in oblika vašega vrta. Na splošno postavitev velike vodne konstrukcije ni priporočljiva na majhnem vrtu, saj je najbolje, da so elementi kolikor je le mogoče sorazmerni. Lastniki velikih vrtov imajo odprte vse možnosti glede velikosti ribnika, pa vendar je priporočljivo, da so domači ribniki manjši.

ribnik1.jpg
po

Postavitev

Mesto, kamor boste ribnik umestili, bo pomemben vplivalo na to, kako učinkovit bo. Splošno pravilo je, da je ribnik dobro postaviti na mesto, ki vam bo dopuščalo ureditev okolice z različnimi rastlinami in cvetjem. Še bolj pomembna je vrsta prsti. Če ribnik postavimo na območju, kjer je prst neustrezna, bo to s sabo prineslo kopico težav, v končni fazi pa lahko pripelje celo do tega, da bo ribnik slabo uspeval. Pametno je tudi, da se o pravilni postavitvi ribnika posvetujete s profesionalnim krajinskim arhitektom, preden se dokončno odločite.

ribnik2.jpg

Obseg dela

Nenazadnje pa velja upoštevati tudi obseg projekta. Obstaja več stopenj intenzivnosti izdelave domačega ribnika. Za posamezno stopnjo intenzitete se odločite na podlagi tega, koliko dela ste pripravljeni vložiti v projekt. Na primer: če ne želite skrbeti za vzdrževanje, je najbolje, da se odločite za preprost ribnik, ki se bo vzdrževal sam ali z malo pomoči. Tisti pa, ki v ustvarjanju ribnika vidite izziv, lahko naredite svoj mali ekosistem s postavitvijo ribnika, ki bo vseboval različne življenjske oblike. Odločitev sprejmite na podlagi tega, koliko motivacije premorete za vzdrževanje.