Mirka, ime, ki mu je Đorđe Balašević dal popevkarsko nesmrtnost, je bila nočna mora Stefana Edberga, potem ko ga je konec lanskega leta Roger Federer sam prišel povabit v Baastad, da bi postal njegov prijateljski svetovalec ob teniškem igrišču in ga popeljal nazaj na prvo mesto teniške lestvice ATP.

Edberg je namreč ugotovil, da Mirka Federer možu sledi kot senca na skoraj vseh turnirjih in s trpečim obrazom ob izgubljenih točkah spravlja Rogerja dobesedno v obup. Šved je najprej poskusil Mirko prepričati, da bi bila več doma s hčerkama dvojčicama, vendar je bil potem nesrečen njegov novi varovanec. Nato je Edberg iznašel salomonsko rešitev. Kadar Roger igra, Skandinavec z rahlimi dotiki in namigi umirja Mirko in jo spravlja v dobro voljo. In če je Mirka nasmejana, igra Roger kot mladenič. Zakonca Federer živita po načelu zvestoba do groba, Edberg pa naj bi postal njuno pravo nasprotje, saj so švedski mediji že vse leto polni domnevnih selitev nekdanjega teniškega asa iz ene zakonske postelje v drugo, pa še kakšno zraven, čeprav za otroke zgledno skrbi in je zato njegov sin Christopher nedavno zaigral na svojem prvem pravem teniškem turnirju.

Sicer pa je v New Yorku pred odprtim prvenstvom ZDA v parku Flushing Meadows verjetno najbolj obupana sicer hudo ljubosumna Rusinja Marija Šarapova. Njenega dragega, štiri leta mlajšega Dimitrija Grigorova, neprestano obletavajo oboževalke, ki vedo, da tudi Bolgar ni preveč zaprisežen zvestobi do groba. Jo je pa, zvestobo namreč, svoji zaročenki Jeleni nekaj dni po osvojitvi Wimbledona obljubil Novak Đoković, vendar je s poroko, kot bi odrezal, popolnoma padla samo zanj tako značilna motivacija oziroma prepričanje, da mora vedno zmagati.

Med enim svojih kar številnih državniških obiskov v New Yorku je pokojni predsednik dr. Janez Drnovšek prespal tudi v znamenitem hotelu Plaza ob Centralnem parku, ki je v več kot stotih letih postal prava ikona največjega ameriškega mesta. V Plazi, kjer so vedno ob gostovanju spali Beatli, njegova redna gostja je bila Marilyn Monroe in so v njem snemali tako film Veliki Gatsby kot Sam doma 2, zaradi katerega starši z vsega sveta, ko obiščejo New York, na stopnicah v hotel fotografirajo svoje otroke. In prav od mame ene od družin, ki so se fotografirale v preddverju, so uslužbenci izvedeli, da se bo pod novim lastnikom v hotelu, v katerem najdražja nočitev v Kraljevem apartmaju stane 30.000 dolarjev, vse spremenilo. Tako naj bi bila razkrita skrbno varovana poslovna namera sultana iz Bruneja Hassanala Bolkiaha, da je za Plazo delničarjem hotela pripravljen odšteti dve milijardi dolarjev. Hotel Plaza je bil nekoč tudi že malo slovenski, saj ga je slovenski zet Donald Trump leta 1988 kupil za 390 milijonov dolarjev in ga je potem zaradi bankrota moral prodati. O hotelu tokrat zato, ker je prišla na dan tudi zelo varovana hotelska skrivnost, da je vedno več njegovih gostov, ki si izbirajo najdražje apartmaje, prav iz vrst športnikov, med katerimi so mnogi že nepreštevno bogati.

Je pa malce nepričakovano, da se trenutno v Flushing Meadowsu od slovenskih teniških igralcev in igralk omenja le Andrejo Klepač, ki je v paru s Silvio Soler Espinoso osvojila turnir v New Havnu, zadnji preizkušnji pred OP ZDA. Med drugimi sta Slovenka in Španka do zmage morali v drugem krogu premagati vedno med favoritinje v kategoriji dvojic uvrščeni Katarino Srebotnik in Kveto Peschke. Blaž Rola, za katerega je Amerika drugi dom, saj je študiral na univerzi v Ohiu, je o nastopu v New Yorku sanjal že pri sedemnajstih, ko je v Melbournu na kvalifikacijskem turnirju mladinskega dela OP Avstralije igral z Bernardom Tomićem, naturaliziranim avstralskim Balkancem. Prav Tomić je bil med prvimi v Flushing Meadowsu, ki so sprejeli dobrodelni izziv polivanja z ledeno mrzlo vodo za dobrodelne namene, za pomoč obolelim z ALS, nevrološko boleznijo, pri kateri slabijo in usihajo mišice. Teniški igralci in igralke si polivanje z ledeno vodo podajajo kot štafetno palico. Vsak politi nominira novega. Tako je srbska lepotica Ana Ivanović izzvala Rogerja Federerja, ki je mrzlo nalogo že opravil in posnetek objavil na spletu. In ob vedno večjih zaslužkih športnikov, tudi tako bogatih, da živijo v hotelu Plaza, je kot naročena prišla ideja s polivanjem z vodo in zbiranjem bogatih donatorskih zneskov. Pričakujejo, da se bo že v času OP ZDA zbrani znesek »polivancev« približal vsoti 100 milijonov dolarjev.