Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih je z mešanimi občutki zapustila Einsiedeln v Švici, kjer je bila druga tekma poletne velike nagrade. Uvrstitvi Jerneja Damjana na šesto in Petra Prevca na sedmo mesto sta lepa dosežka, medtem ko je bila preostala peterica Matjaž Pungertar (36. mesto), Robert Kranjec (41.), Nejc Dežman (44.), Rok Justin (46.) daleč od dobitnikov točk, Jurij Tepeš (49.) pa je izpadel že v kvalifikacijah.

Po premočni zmagi na uvodni tekmi v Wisli je bil 21-letni Prevc med favoriti za skok na zmagovalni oder tudi v Einsiedelnu. V kvalifikacijah je bil tretji, po prvi seriji četrti, v finalu pa je skočil le 106 metrov, kar je šest do sedem metrov manj od njegovih sposobnosti in je nazadoval na sedmo mesto. »Iztržil sem manj, kot sem bil sposoben. V finalni seriji sem bil neučakan, zato sem odskočil prezgodaj in tekmecem podaril kar nekaj dragocenih metrov,« je bil realen Peter Prevc, ki je imel kar nekaj težav s prilagajanjem na skakalnico, ki so jo poimenovali po domačem matadorju Andreasu Küttlu, svetovnem prvaku iz Liberca 2009. V soboto je sicer dosegel svojo daleč najboljšo uvrstitev v Einsiedelnu, kjer je bil doslej naj dosežek 24. mesto.

31-letni Jernej Damjan je s šestim mestom presenetil celo samega sebe. Junija je imel težave s trebušno virozo, julija je postal očka hčerke Nike, zato je izpustil uvodno preizkušnjo v Wisli in nestrpno čakal tekmo v Švici, kjer je napredoval iz skoka v skok. Po kvalifikacijah je bil 18., po prvi seriji sedmi, na koncu šesti tik za dvakratnim olimpijskim prvakom Poljakom Kamilom Stochom in s slovesom najboljšega Slovenca. »Tekma je razkrila, kam spadam trenutno. S svojo predstavo sem zadovoljen, saj so skoki na visoki ravni. Nekatere stvari lahko še izboljšam, a za začetek je šesto mesto zelo dober dosežek. Če sem iskren, nisem pričakoval, da bom uvrščen tako visoko,« je priznal Jernej Damjan.

Zmagal je 24-letni avstrijski superzvezdnik Gregor Schlierenzauer. Drugi je bil tako kot na prvi tekmi Poljak Piotr Zyla, ki je tudi oblekel rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku poletne velike nagrade, tretji zmagovalec kvalifikacij je bil Avstrijec Michael Hayboeck.

»Vselej je lepo zmagati, a smo šele sredi poletja, zares bo šlo šele pozimi. To še zdaleč ne pomeni, da nisem vesel. Navsezadnje je od moje zadnje zmage v veliki nagradi FIS minilo že skoraj tri leta. Dobil sem potrditev, da sem doslej delal pravilno in dobro. Pripravljenost je na visoki ravni in delam malo napak. Tudi konkurenca je tako zgoščena, da morajo biti vsi trije skoki popolni, če želiš biti povsem v ospredju,« je menil Gregor Schlierenzauer po dvanajsti zmagi v poletnem svetovnem pokalu.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) preizkuša nov model tekmovanja, ki ga bo uporabila na smučarskih poletih. Za končni dosežek šteje tudi kvalifikacijski skok. Glede na dosežke v kvalifikacijah so skakalci razdeljeni v štiri skupine s po 12 skakalci, iz vsake skupine pa v finale napreduje po šest skakalcev, kar pomeni, da jih v finalu tekmuje le 24. Potem ko so nov sistem tekmovanja prvič preizkusili v Wisli, so vodje ekip z glasovanjem 8:5 sklenili, da ga bodo preizkušali tudi v Švici. »Po športni plati z novim modelom tekmovanja ni nobenih težav. Zdaj delamo na tem, da bodo imeli dovolj informacij za spremljanje tekme tudi gledalci ob skakalnici in pred televizijskimi ekrani,« je povedal direktor svetovnega pokala Walter Hofer.

Nekatere reprezentance so se kar iz Einsiedelna preselile na trening v Courchevel v Franciji, kjer bo v petek tretja tekma poletne serije.