Pod vprašajem tudi naložba v bohinjsko smučišče?

Neposredno ob propadajočem Zlatorogu stoji družinski penzion Erlah, kjer se s turizmom ukvarjajo že 40 let. »Tudi nam ni lahko, ker Bohinj kot celota nazaduje. Naša družina živi od turizma, imamo 14 postelj, ponujamo hrano in skrbi me, ali bomo to leto zdržali. Sezona bo precej slabša, še največ pa je slovenskih gostov,« nam je povedal Blaž Erlah.

Ob Bohinjskem jezeru je bilo nekoč središče turizma, zdaj le en večji hotel Jezero s ponudbo rešuje ugled, seveda pa je trud manjših hotelirjev in lastnikov penzionov premalo za splošno podobo kraja, ki ob prelepi naravi počasi in zanesljivo izgublja nekdanji status. »Skušamo skupaj nastopati, Vogel se je turistično okrepil, a odnos pomembnih lastnikov skozi čas je povzročil zastoj, ki ga brez prenov in naložb ne bo tako hitro mogoče preseči,« pravi Langus.

Ob tem lahko ugotovimo, da se odmika tudi tako pričakovana gradnja velikega smučišča 2864, ker se vlagateljem zdaj zatika pri pridobivanju denarja od države in ustreznih bančnih kreditov. Svoje pa je letos pristavilo tudi vreme. »Zagotovo je dejstvo, da je letošnja sezona slabša od lanske, ker nam nagaja še muhasto vreme, ki zlasti prazni kampe,« trdi Langus.

Tudi Bled nazaduje

Turistično središče ob drugem jezeru ima za zdaj dva odstotka manj gostov kot lani, kar pomeni okoli 5000 nočitev v skoraj sedmih mesecih. Za blejski turizem so ob vseh velikih zimskih prireditvah to vsekakor alarmantne številke, ki jasno kažejo na nazadovanje. Tradicionalno množičnih gostov iz Velike Britanije je bilo do zdaj kar enajst odstotkov manj, zelo je upadel obisk Nizozemcev, statistiko pa rešujejo sosedje Italijani, Avstrijci in tudi Nemci. Vsekakor pa upadanje števila nočitev lahko tudi v avgustu že povsem pokvari sliko glavne turistične sezone. Omeniti velja, da pri tem niso vštete nočitve pri zasebnikih, kjer pa smo v kratki anketi med ponudniki slišali tako v Bohinju kot na Bledu še manj razveseljive podatke oziroma kar črnoglede napovedi. In če je logično, da v kampih vreme res kroji obisk, poletna turistična sezona na Gorenjskem za zdaj ne napoveduje nič dobrega.

V Kranjski Gori je bila slabša že zima, pomlad je bila še znosna po obisku, julij pa bo, kot kaže, porazen. »Ker smo vezani na turiste, ki se radi gibljejo na prostem, je julijski obisk za približno desetino slabši. Za nas je bil slab tudi uvod v letošnje leto zaradi mile zime in zelo bomo veseli, če bomo ujeli povprečje poletja pred dvema letoma. Lani sta bila julij in avgust rekordna tudi zaradi lepega vremena, letos pa kaže bistveno slabše,« pravi direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav.