Čeprav mnogi Hrvati iz nostalgičnih ali domoljubnih razlogov še vedno ob misli na poletni dopust prvo pomislijo na jadransko obalo, postaja slednja bistveno predraga. Tako so se začeli odločati za letovanje v ugodnejših turističnih destinacijah v Turčiji, Tuniziji ali Egiptu, poroča Glas Slavonije. Po podatkih raziskave, ki so jih objavili na svoji spletni strani, naj bi na Jadranu letos letovalo zgolj 59 odstotkov Hrvatov.

Pri premiku zanimanja na druge mediteranske destinacije so veliko vlogo igrale zasoljene cene hotelirjev. Kar tretjina Hrvatov, ki se je odločilo za dopustovanje na Jadranu, tako iščejo ugodnejše rešitve v obliki letovanja pri prijateljih ali sorodnikih, ki imajo vikendice na morju.

Pri dopustovanju na hrvaški obali bodo domači gosti tako stavili predvsem na varčevanje, tisti ki se bodo odločili za letovanje v hotelih na bolj priljubljenih lokacijah Jadrana, pa bodo pri tem izbrali hotele bistveno nižjega kakovostnega razreda, kot bi si ga lahko privoščili, če bi se odločili za potovanje v cenejše turistične lokacije v tujini, ki pogosto nudijo tudi več kot mnoga letovišča na hrvaški obali.