»Šlo je za popoln splet okoliščin, ki se je zgodil ravno takrat, ko so bili dinozavri najbolj ranljivi,« je za britanski BBC pojasnil dr. Steve Brusatte z univerze v Edinburghu, eden od 11 vodilnih strokovnjakov iz Velike Britanije, ZDA in Kanade, ki so sodelovali pri raziskavah.

Izumirali še pred trkom asteroida

Kot še kaže študija, objavljena v strokovni reviji Biological Reviews, obstajajo dokazi, da so nekatere vrste dinozavrov izumirale, že preden je asteroid zadel Zemljo. Eno od ključnih vprašanj je zato, ali bi dinozavri postopoma izumrli tudi v primeru, če ne bi bilo tega dogodka.

Strokovnjaki so ugotovili, da ni dokazov o dolgoročnem zatonu dinozavrov, čeprav je nekaj vrst rastlinojedih dinozavrov v Severni Ameriki izumiralo že pred asteroidom. So pa prepričani, da so bili bolj ranljivi za izumrtje zaradi višje gladine morja in povečane aktivnosti ognjenikov.

Morda bi lahko živeli še danes

Brusatte je prepričan, da bi bili številni dinozavri morda še danes prebivalci Zemlje, če bi asteroid na planet treščil nekaj milijonov let prej ali kasneje.

»Pet milijonov let prej so bili ekosistemi, v katerih so živeli dinozavri, stabilnejši in bolj raznoliki, temelj prehranske verige je bil robustnejši, zato bi bilo izumrtje velikega števila vrst veliko težje,« je pojasnil. Dodal je, da bi se dinozavrom godilo bolje tudi, če bi po dvigu morske gladine in izbruhih vulkanov imeli na voljo še nekaj milijonov let, da si opomorejo.