V boju proti preobčutljivosti in alergijam brez zdravniškega recepta se je za učinkovito izkazalo uživanje kvercetina – rastlinskega barvila, bioflavonida iz grenivke in jabolk ter bromelaina, encima iz ananasa. Kvercetin sodi med učinkovite naravne antihistaminike (sredstva proti vnetju in alergiji), bromelain pa se ponaša s protivnetnim delovanjem. Hkrati pa encim iz ananasa spodbuja prehod kvercetina v krvni obtok. Kombinacija obeh lahko prepreči pojav alergijskih simptomov, kot so seneni nahod, vnetje oči in kihanje. Ker je koncentracija pričujočih zdravilnih snovi v sadju relativno majhna, dr. Sezelle Gereau - Haddon, specialistka iz the Mount Sinai Beth Israel Center for Health and Healing, priporoča jemanje obeh sestavin v obliki preparata iz linije zelenih zdravil.

Fitoterapija proti alergijam priporoča navadni repuh, odporno rastlino, ki raste v mokrih, močvirnatih predelih. Preparati iz navadnega repuha sodijo med naravne rastlinske antihistaminike in so učinkoviti pri preprečevanju senenega nahoda, vnetja oči pa tudi glavobola, ki spremlja alergijo, in drugih bolezni. Raziskava na prostovoljcih v ZDA je potrdila, da je repuh učinkovit naravni antihistaminik. Pred uživanjem pa preverite, ali niste za repuh morda preobčutljivi.

Z ribami nad alergije

Alergikom strokovnjaki priporočajo tudi uživanje rib, zlasti mastnih vrst, bogatih z vitaminom D in maščobami omega-3. Obsežna evropska študija, katere rezultate so izvajalci objavili v strokovni reviji Allergy, priča, da obstaja pomembna povezava med maščobnimi kislinami omega-3 in senenim nahodom oziroma alergijami. Uživanje maščobnih kislin omega-3, ki se ponašajo predvsem s protivnetnim delovanjem, krepi organizem v boju proti raku, boleznim srca in ožilja, avtoimunskim boleznim, zmanjšuje preobčutljivost in blaži (lahko tudi preprečuje) z njo povezane alergijske reakcije. Ribe je priporočljivo jesti (vsaj) dvakrat na teden. Z maščobami omega-3 so bogati tudi lan (seme, moka, olje), oreščki, semenke, bazilika, origano idr.

Vitamin D krepi imunski sistem

Pomanjkanje sončnega vitamina v organizmu je lahko povezano z boleznimi dihal, astmo in alergijami. Z raziskavo na nasprotni strani Atlantika so potrdili, da vitamin D zavira pojav preobčutljivosti, povezane z vnetjem sinusov, nosne sluznice, oči in kože.

Pomaga tudi izpiranje nosne sluznice s toplo slano vodo (boljša od kamene je morska sol, ki vsebuje vrsto mineralov s klorom in magnezijem na čelu), ki pospešeno in učinkovito odstrani sluz v nosnih kanalih, hkrati pa odplakne tudi alergene iz nosne sluznice. Pomembno je, da raztopino pravilno vlijemo v nos (najbolje s pomočjo plastične stekleničke, ki jo lahko stisnemo z rokami). Vodo je pred izpiranjem priporočljivo prekuhati (uničiti bakterije) ali pa je dobro uporabljati destilirano vodo.

Alergiki naj bi uživali živila, bogata s probiotiki – kislo mleko, jogurt, kefir in drugi probiotični napitki, skuta, miso, kislo zelje, čebula, česen, kombuča (čaj, naravni sok), alge (spirulina, klorela, modro-zelena alga), sojino meso (tempeh), kisle kumarice (vložena kisla zelenjava). Pomembno je upoštevati, da so probiotiki učinkoviti le, če vsebujejo zadostno količino koristnih, probiotičnih bakterij – več sto milijonov. Med ključne probiotične bakterije uvrščamo laktobacile in bifidobakterije.

Pomagajo tudi zeliščni čaji

Tudi zeliščni čaji, čajne mešanice in podobni napitki sodijo med pomembne elemente preprečevanja, lajšanja in odpravljanja alergij. Poleg tradicionalnih zelišč, ki se pri preobčutljivosti uporabljajo že stoletja, vse pomembnejšo vlogo pri alergijah dobivajo tudi črni, beli, rumeni, rdeči in zeleni čaj – zlasti zadnji se poleg antikancerogenega delovanja ponaša tudi z antialergenim.

Učinkovito metodo preventive in terapije alergijskih reakcij predstavlja akupunktura. Pomembno je, da jo izvaja preverjen terapevt z ustreznim medicinskim znanjem, pa tudi, da bolnik verjame v njeno učinkovitost, jo sprejme in disciplinirano sodeluje v akupunkturni terapiji. Novejše raziskave nemških znanstvenikov pričajo, da učinkovita terapevtska shema vključuje tri terapije na teden vsaj štiri tedne zapored.

Seveda pa je v boju z alergijami ključen tudi zdravju prijazen način življenja, mišljenja in vedenja oziroma ravnanja. Prav zdrav življenjski slog je namreč prvi pogoj za preprečevanje, lajšanje in obvladovanje oziroma odpravljanje alergij ter težav, povezanih z njimi. man