Kot so sporočili s kamniške občine, je ljubljanski regijski center za obveščanje občinski štab civilne zaščite o podoru skal v kraju Podstudenec obvestil danes okoli 10.30.

Na kraj se je takoj odpravila občinska komisija za plazove, ki jo sestavljajo člani štaba civilne zaščite in geolog. Slednji je ugotovil, da so ogroženi državna cesta Stahovica-Črnivec in stanovanjski hiši. Ob enem od objektov je večja skala, težka približno deset ton, v celoti podrla drvarnico.

Štab kamniške civilne zaščite je zato evakuiral osem oseb iz obeh stanovanjskih objektov in postavil začasno prometno signalizacije na državni cesti ter zavaroval območje.

Ob 14. uri sta s pregledom pobočja začela alpinista Društva Gorske reševalne službe Kamnik. Ob isti uri pa sta dve pogodbeni gradbeni podjetji štaba civilne zaščite začeli postavljati obrambni nasip v višini 2,5 metra in dolžini 40 metrov, s katerim bodo začasno zaščitili objekta in cesto.

Dela bodo danes potekala do približno 19. ure. V četrtek ob 7. uri bodo sklicali sestanek štaba civilne zaščite, ob 8. uri pa bodo nadaljevali ukrepe ob pomoči strokovnjaka za skalne podore.

Občinski štab civilne zaščite bo sicer še naprej spremljal razmere na terenu in usklajeval delo vseh pristojnih ekip in služb. Kraj nesreče pa je zavarovala policija, so še sporočili s kamniške občine.