Dirkač formule 1, Nemec Nico Rosberg, ima za seboj naravnost idealen teden. Pred kratkim se je poročil, podaljšal je pogodbo z Mercedesom za tri leta, za kar bo dobil 55 milijonov evrov, kot veliki nogometni navdušenec se je veselil zmage Nemčije na svetovnem nogometnem prvenstvu, zdaj pa je slavil svojo četrto letošnjo zmago in prvo na domačih tleh. »Nori občutki so, zadeve so se dopolnjevale druga za drugo, vse se je na koncu zložilo v eno prelepo sliko. Takole zmagati na domači dirki, in to pred prepolnimi tribunami navijačev, ki so me dobesedno nesli do zmage. Ne najdem več besed, kako bi to opisal,« je po dirki povedal Nico Rosberg, ki je z osebno poslikavo čelade po svoje praznoval nogometni uspeh Nemčije, a je moral na zahtevo Fife s čelade odstraniti sliko pokala. Kar ga očitno ni motilo, da ne bi spet premočno zmagal.

In če smo malce vraževerni, trenutno Rosbergu zvezde kažejo dobro. Leta 1954 je Nemčija postala nogometni svetovni prvak in tega leta je Juan-Manuel Fangio z Mercedesom postal svetovni prvak formule 1. Letos je nemškim nogometašem ponovno uspelo, Rosberg pa je Mercedesov dirkač...

A ne pozabimo, tukaj je še nekaj hitrih fantov, ki bodo v prihodnje skušali Nemcu finskega porekla pomešati štrene. Na prvem mestu je to Lewis Hamilton, ki ima na voljo enak dirkalnik, tretje mesto na tej dirki pa je bolj kot ne posledica dejstva, da je Anglež dirko začel z dvajsetega mesta. Če je bil namreč Rosbergov konec tedna popoln, Hamiltonov ni bil. Tehnična napaka na zavornem disku ga je stala boljšega startnega položaja, potem se je boril od prvega do zadnjega kroga kot lev, da je nadoknadil veliko izgubljenega. »Odlična dirka je bila, moral sem voziti kar se da agresivno, zato je šlo nekajkrat zelo na tesno, za trčenje z Jensonom Buttonom pa se moram opravičiti. Res sem mislil, da mi bo naredil prostor, da ga prehitim, a temu očitno ni bilo tako. Pomembno je, da so nove točke tukaj in da sem uspel nadoknaditi veliko mest,« je povedal Lewis Hamilton, ki se je tretjega mesta veselil precej kislo, kajti v zadnjih krogih je bil dirkač Williamsa Valtteri Bottas vseeno previsoka ovira.

Finec Valtteri Bottas je trenutno v odlični formi, tretjič zapored se je uvrstil med prve tri, pri trenutnem razmerju moči pa na prvo mesto vseeno lahko le stežka računa: »Zadovoljen moram biti, uspelo mi je največ, kar je bilo možno doseči. En mercedes je bil prehiter, lahko sem za seboj držal vsaj drugega.« Hamiltonu je namreč na koncu zmanjkalo časa in energije, da bi se povzpel na drugo mesto, eden od odgovornih pri Mercedesu Niki Lauda pa je o tem dodal: »Ko se je na stezi zavrtel Sutil in pustil dirkalnik sredi ciljne ravnine, smo vi računali, da bo na stezo prišel varnostni avtomobil. A za čuda ga ni bilo, in to je bilo krivo, da Lewis dirke ni končal kot drugi. Če bi takrat prispel varnostni avtomobil, bi bil še za mesto višje.«

Varnostni avtomobil je bil na stezi že na samem začetku dirke. Brazilec Felipe Massa in Danec Kevin Magnussen se namreč nista mogla sporazumeti, kako bosta prepeljala prvi ovinek. Magnussen se ni imel kam umakniti, Massa pa ga očitno tudi ni videl, a bi moral nekako vedeti, da so na začetku tekmeci lahko kjer koli. Zataknila sta se in Brazilca je obrnilo na glavo ter nato spet na kolesa. Na njegovo srečo je varnostni lok na asfaltnem delu opravil svojo nalogo in mu ni bilo nič, čeravno je imel na zalogi kar nekaj ostrih besed na račun Magnussena. V slogu, da ti dirkači iz GP2 enostavno vozijo brezobzirno in nevarno. A očitno vodstvo dirke ni tako mislilo, saj so to trčenje označili kot klasično dirkaško nesrečo in niso izrekli nobene kazni.

V ozadju smo videli prav tako odlično dirkanje, tesnih srečanj, rahlih trčenj in prehitevanj je bilo na pretek, pri Ferrariju jo je še najbolj skupil Finec Kimi Räikkönen, ki se je vmes znašel celo v pravem sendviču med Nemcem Vettlom in Špancem Alonsom. Sebastian Vettel, ki je dirko končal kot četrti, pa tudi ni bil preveč slabe volje: »Lahko rečem, da je kozarec napol poln. Ni bilo slabo, dvoboji so bili odlični, užival sem, mogoče bi lahko drugi postanek opravili en krog prej, a to prav veliko ne bi spremenilo.« V ognju je dirko končal še dirkač Tora Rossa, Rus Danil Kvjat, sicer pa ob obilici dogajanja na stezi večjih pretresov le ni bilo.

Zdaj karavano formule 1 čaka zahtevna logistična naloga, vso tehniko in opremo morajo ekipe prepeljati v Budimpešto, kjer bo že naslednji konec tedna na sporedu dirka za VN Madžarske, nato pa bo sledil tritedenski poletni premor.