Kot je za STA pojasnil direktor družbe 2864 Bohinj Boštjan Čokl, pridobitev gradbenega dovoljenja ne zavira začetka gradnje smučarskega centra, ki bi po prvotnih načrtih moral delovati že decembra 2012. Gradbeno dovoljenje je po njegovih informacijah pripravljeno za izdajo, plačati je potrebno le še komunalni prispevek.

"Vsi pogoji za izdajo gradbenega dovoljenja, ki ga zaradi pomembnosti projekta izdaja direktno ministrstvo za infrastrukturo, so izpolnjeni, edino, kar je potrebno, je še nakazilo plačila komunalnega prispevka," je pojasnil Čokl, a poudaril, da bi z urejanjem prog lahko začeli še pred pridobitvijo dovoljenja, saj so pridobili vsa soglasja in sklenili dogovore z lastniki zemljišč.

"Vendar je odločitev investitorja, da prične z deli šele po odobritvi nepovratnih sredstev v skladu z zakonom o spodbujanju tujih investicij," je dejal Čokl, ki tako čaka, da komisija za odobravanje sredstev po zakonu o spodbujanju tujih investicij zaključi svoje delo. Če bo sklep vlade sprejet do sredine avgusta, potem bi bilo še letos mogoče smučati v novem centru.

Sedaj že odhajajoča vlada je sicer na obisku Gorenjske konec marca letos Čoklu zagotovila, da se bo lotila medresorskega usklajevanja načina, da za smučišče zagotovijo nepovratna evropska sredstva.

Podjetje MPM Engineering, ki vodi Bohinj park eko hotel, in njegov tuji partner Leitner Spa namreč sama ne bi zmogla investicije, ki je v prvi fazi ocenjena na 30 milijonov evrov, v drugi etapi pa še na dodatnih 20 milijonov evrov. Od države oziroma EU za največji projekt v slovensko turistično infrastrukturo v zadnjem času pričakujeta polovico potrebnih sredstev.

Več kot 1,5 milijona evrov

Hkrati od projekta ne nameravata odstopiti, saj je bilo doslej vanj že vloženih več kot 1,5 milijona evrov. Od tega je približno 700.000 evrov zagotovil Leitner, ki je drugi največji svetovni proizvajalec žičniških naprav na svetu.

Sredstva so šla za celotno tehnično dokumentacijo, analize terenov, izdelavo okoljevarstvenih poročil, analiz hrupa in za vse ostalo, kar je potrebno za pridobivanje soglasij in dovoljenj, ki so potrebna za izdajo gradbenega dovoljenja.

Ko bo smučarski center dokončan, ga bodo sestavljali trije gondolski sistemi, na katerih bo 120 gondol s po desetimi sedeži. Prototip bo sistem računalniškega vodenja, ki bo gondole dodajal na tisti sistem, ki bo najbolj obremenjen in bodo tako čakalne dobe čim krajše. Letno Čokl računa na 150.000 smučarjev in še na 50.000 poletnih obiskovalcev.