Prenova Blažunove gostilne v Kranju ne bi bil prvi posel, ki ga je kranjska občina zaupala družbi Stena. Po podatkih Supervizorja je družba v prvem mandatu Mohorja Bogataja od leta 2002 do 2006 z občino ustvarila 150.000 evrov prihodkov, nato v mandatu Damijana Perneta zgolj 10.000, posli z občino pa so eksplodirali v zdajšnjem, Bogatajevem drugem mandatu, ko so narasli že na 610.000 evrov. Če k temu dodamo še trenutno prenovo nekdanje gostilne, bo znesek dosegel 1,1 milijona evrov.

Gostilno odkupili, ker naj bi tam gradili cesto

Kranjska občina je nekdanjo gostilno Blažun, ki je na Cesti talcev v središču mesta poslovala kar 30 let, sprva kupila, ker je zemljišče potrebovala za gradnjo ceste med največjo sosesko Planina na levem bregu Kokre in preostalim delom Kranja. Da je trasa čez Blažunovo gostilno najboljša, so takrat pokazale vse prometne študije in tako kažejo še danes.

»Naša družina je bila soočena, da bodo hišo porušili. Naročili smo cenilce, naš je objekte in 3400 kvadratnih metrov zemljišč ocenil na milijon, občina na 800.000 evrov. Nato so se začeli pritiski občinskih veljakov, na koncu sem privolila v 600.000 evrov, ki sem jih dobila v štirih letih. Ves ta čas nam je bilo prepovedano kar koli vlagati v objekt, ker so nam na občini govorili, da bodo stavbo porušili. Zdaj pa gledam, kako jo obnavljajo! Počutim se prevarano in opeharjeno. Ne samo zaradi sramotno nizke cene, ampak zaradi dejanske zlorabe oblasti, ki je uveljavila moč, nas spravila ob vir preživetja in zagotavljala eno, zdaj pa dela drugo. Pravijo, da se bodo načrti spremenili, plačali so številne študije, a še vedno velja tista, po kateri naj naše gostilne že leta ne bi bilo,« je svoje ogorčenje pojasnila Mirjana Grašič Šircelj, ki ne more verjeti, kaj se je zgodilo z njihovo gostilno. Te niso smeli več imeti, zdaj pa tam nastaja projekt župana Mohorja Bogataja. Podžupan Kranja Janez Frelih, pristojen za prostor, kljub temu poudarja, da se načrti o povezavi čez Kokro in rušenju nekdanje gostilne niso in tudi ne bodo spremenili. »Je pa obnova v obsegu tistega, kar je dovoljeno glede na dolgoročne načrte,« je dodal.

Številke v proračunu se ne ujemajo

V Blažunovi gostilni namreč nastaja medgeneracijsko središče. Kaj vse bo v njem, na mestni občini Kranj še niso pojasnili. Za to naložbo so že lani namenili sredstva, a jih niso porabili. Zdaj je znano, da bo prenova gostilne v »srečevališče generacij« stala 700.000 evrov. Več kot polovico, natančneje 400.000 evrov, je občini obljubil v Švici živeči rojak Vincenc Draksler, ki je za boj proti odvisnosti od drog oziroma druge družbeno pomembne projekte že daroval veliko v denarju in objektih. Medgeneracijsko središče naj bi bila tudi njegova želja, a je najprej odločno odklonil, da bi ga uredili v Blažunovi gostilni, ker se mu je prostor zdel neprimeren.

Nada Bogataj Kržan, načelnica urada za družbene dejavnosti, je pojasnila, da je Draksler že podaril 270.000 evrov, še 125.000 pa naj bi jih letos. Toda v razrezu sprejetega kranjskega proračuna piše, da so donacije za to naložbo v lanskem letu znašale 102.000 evrov, letos pa 126.500 evrov, kar skupaj pomeni le 228.500 evrov. Občina pa bo letos za ta projekt namenila 573.500 evrov, pri čemer so do zdaj za odkup in rušenje predvidene gostilne prispevali že 600.000 evrov.

Ureditev medgeneracijskega središča v nekdanji gostilni pogojuje tudi spremembe razvojnih načrtov na področju prometa. Toda župan Mohor Bogataj bo po pojasnilu občine sklical le še eno sejo mestnega sveta in ta bo v predvolilnem času v septembru, ko bi lahko odločali tudi o tem, da nove povezave s Planino dejansko ne bo. Medtem je točno nasproti Blažunove gostilne na nasprotnem bregu Zavarovalnica Triglav porušila stare nepremičnine. Po dozdajšnjih načrtih naj bi tam zrasel poslovno-stanovanjski objekt, ki bi ga z mostom povezali s sosednjim bregom.