Po treh urah in dveh minutah dvoboja pred 15.000 gledalci se je Đoković tretjič uvrstil v finale Wimbledona, ki ga je osvojil leta 2011. »Igral sem proti teniški zvezdi prihodnosti. No, že zdaj je top igralec in si zasluži spoštovanje že zaradi tega, ker je v četrtfinalu izločil branilca naslova Andyja Murraya. Kljub zmagi sem igral dokaj slabo in naredil veliko napak. Zato nisem najbolj zadovoljen, razen če izvzamem to, da sem se uvrstil v finale. A v finalu bom moral pokazati veliko več in biti pravi Nole, če bom želel zmagati,« je priznal Novak Đoković, ki je dosegel 17 asov in 45 winnerjev, podoben izkupiček pa je imel tudi Dimitrov (15-48).

Bolgar je imel v podaljšani igri četrtega niza priložnost za preobrat (vodil je s 6:3) in izenačenje na 2:2, a je ostal praznih rok. »Ne, nisem preveč razočaran, čeprav bi se lahko razpletlo drugače. Prav tako kot nisem presenečen, da sem se uvrstil v polfinale Wimbledona. Priznam, da sem pričakoval, da se bo to prej ali slej zgodilo. Grem naprej, moj cilj pa ostaja enak – nekoč postati številka ena na svetu,« odkrito pravi Grigor Dimitrov, prvi Bolgar v zgodovini v polfinalu turnirjev za grand slam, ki je lani v Wimbledonu obstal v drugem krogu. Za to je poskrbel Slovenec Grega Žemlja, ki je Dimitrova – eden izmed njegovih vzdevkov je tudi Baby Federer zaradi podobnosti po videzu in igri s Švicarjem – po epskem dvoboju, ki je bil zaradi dežja prvi dan prekinjen in se je nadaljeval naslednji dan, ugnal s 3:6, 7:6 (4), 3:6, 6:4, 11:9.

V bolgarskem mestu Haskovo rojeni edinec Grigor je podedoval športne gene staršev: oče Dimitar je teniški trener, mama Maria pa učiteljica športne vzgoje in nekdanja odbojkarica. Prav mama mu je pri treh letih podarila prvi teniški lopar, pri petih pa je že začel vsak dan igrati. V najstniških letih je zaradi treniranja na eni izmed teniških akademij živel tudi v Parizu, med profesionalce pa je prestopil pri 17 letih. Že v prvi sezoni med »profiji« je Dimitrov (poleg športa ga zanimajo še avtomobili, računalniki in ure) julija 2008 osvojil Wimbledon v mladinski kategoriji, istega leta pa tudi US Open.

Temperamentni Grigor (leta 2010 je po porazu na manjšem turnirju v Helsinkih z obema rokama porinil glavnega sodnika in ob tem še glasno preklinjal, a jo je odnesel le z 2000 evri kazni) je kljub svoji mladosti zamenjal že veliko trenerjev. A pravi vzpon 190 centimetrov visokega Bolgara, ki do takrat ni dobil nobenega turnirja, se je začel oktobra lani, ko je njegov trener postal 45-letni Avstralec Roger Rasheed, nekdanji igralec tenisa in ragbija ter teniški trener in komentator. Leto 2014 je začel kot 23. igralec na svetovni lestvici – trenutno je številka 13, najboljša uvrstitev pa je 12. mesto, ki ga je dosegel 19. maja letos, le tri dni po svojem 23. rojstnem dnevu – med lanskim oktobrom in letošnjim junijem pa je poskrbel še za en poseben dosežek, saj je dobil štiri turnirje na štirih različnih podlagah (Stockholm/umetna masa, Acapulco/beton, Bukarešta/peščena in londonski Queen's Club/travnata).

Po lanski zmagi v drugem krogu na turnirju v Madridu proti Đokoviću mu je Marija Šarapova podarila luksuzni avto porsche 911, vreden več kot 100.000 dolarjev. O zvezi, ki s štiri leta starejšo Rusinjo – včeraj je bila na tribunah Wimbledona – uradno traja dobro leto in pol, je redkobeseden: »Gre za zasebno zadevo, zato mi ni prijetno odgovarjati na takšna vprašanja. Lahko rečem le, da je profesionalnima športnikoma težko biti v zvezi. Treningi, turnirji, potovanja, mediji – zaradi vsega tega sva malo skupaj in se komaj uspeva posvetiti drug drugemu. A to razumeva, prav tako se med seboj odlično razumeva,« pojasnjuje Dimitrov. Na vprašanje, ali se je v tenisu česa naučil od uspešne Marije, odgovarja: »Za Marijo lahko rečem, da je ena najbolj delavnih igralk in najboljša v tem, kar počne. Po eni strani se lahko veliko naučim od nje, a to ni najpomembneje. Gre za to, česa se želim naučiti o sebi in svoji igri. Zato poskušam do vseh možnih rešitev priti na svoj način, po samostojni poti. No, je pa super imeti takšno podporo, kot je njena.«