»Res je malo nenavadno, a računamo na hiter zaključek del,« je dejala prva dama blejskega turizma Eva Štravs Podlogar in nas napotila po podrobnejše odgovore na občino. Tam je bil župan Janez Fajfar pomirjujoč. »Saj bomo hitro končali,« je odgovoril na naše vprašanje, kako si ugleden turistični kraj lahko privošči začeti tako »neobvezno« gradnjo v najbolj neprimernem času. »Več pa vprašajte direktorja uprave Berčona, mislim, da gre za vrednost 150.000 evrov.«

Torej naložba v nove poti ob jezeru ni majhna. Ko smo poslali direktorju Matjažu Berčonu pisna vprašanja, nam ni odgovoril. Ko smo ga poklicali (po roku za odgovor), se je skliceval na zakonski rok za odgovor, kar pomeni, da bi nam o posegu ob jezeru lahko odgovoril prihodnji teden. Potem ko smo mu posredovali nezadovoljstvo obiskovalcev s takim početjem, pa je obljubil pisni odgovor za včeraj popoldne, a si je potem premislil in zdaj lahko pričakujemo odgovor v treh dneh. Ali bodo prej končali urejanje poti ob jezeru ali pa bo prej vse skupaj pojasnil prvi občinski uradnik, bo pokazal čas. Čas pa je v celotni zgodbi pomemben. Občina Bled je po podatkih na spletni strani objavila javno naročilo »Poti ob Blejskem jezeru« zadnji dan aprila in želela ponudbe v osmih dneh. Občina je ponudila tudi roke: 26. maja bi dela morali začeti, 20. junija pa končati. A se to seveda ni zgodilo. Tudi o tem nam bo morda več pojasnil odgovorni za projekt, direktor Berčon. Zagotovo pa bo jasno, kako je bilo z oddajo del in ponudniki, ki so morali v osmih dneh napisati kar zahtevne ponudbe (večina del naj bi se izvajala ročno). Če drži županov navedek o 150.000 evrov vrednem urejanju poti, bi mnogi pričakovali pravočasen javni razpis in seveda s tem povezano preglednost ponudb.

»Ne morem verjeti, da so se tega lotili zdaj, ko je na Bledu že veliko turistov, ki začudeno gledajo gradnjo na osrednjem sprehajališču. Pomladi in jeseni je bilo in bo dovolj časa,« je dejala jezna domačinka ob našem obisku gradbišča sredi Bleda.