Na osnovi testiranj učencev je povprečni inteligenčni količnik Hrvatov 96, je zdaj potrdil nemški psiholog Heiner Rindermann, profesor na fakulteti v Chemnitzu. Na njegove podatke se je skliceval Marian, ki je po prvih kritikah zemljevida Hrvaško odstranil s seznama z obrazložitvijo, da nima svežih podatkov.

Češki matematik je nato zemljevide inteligenčnega količnika v Evropi ponovno objavil in za Hrvaško uporabil podatke iz raziskave Richarda Lynna in Tatuja Vanhanena iz leta 2012, ki navajata, da je povprečni inteligenčni količnik Hrvatov 98. Na zemljevidu, kjer so prikazani povprečni inteligenčni količniki, ki jih niso izmerili pri učencih, pa so Hrvati celo dosegli 99. Na tretjem zemljevidu so prikazane še razlike med prvima dvema ocenama povprečnega inteligenčnega količnika.

Slovenci takšnih težav kot Hrvati nimamo, saj je na Marianovem zemljevidu navedeno, da je naš povprečni inteligenčni količnik 98.

Rindermann je pojasnil, da kvaliteta izobraževanja vpliva na višino inteligenčnega količnika, kot tudi prehrana in izobraženost staršev. Najvišji inteligenčni količnik imajo Južnokorejci (106), sledijo jim Japonci (105) in Singapurci (105). V Evropi sta na prvem mestu Finska (102) in Estonija (102). Najnižji povprečni inteligenčni količnik, označen na Marianovem zemljevidu, je v Bosni in Hercegovini (83), Črni gori (86) in Albaniji (82).