Na svetovnem prvenstvu v nogometu sta bila včeraj in danes prosta dneva. Že jutri bodo na vrsti novi spektakli. Štirje četrtfinalni dvoboji obetajo obilo nogometnih užitkov.

Francija – Nemčija (Rio de Janeiro, jutri ob 18. uri): Pred svetovnim prvenstvom v Francoze ni veliko ljudi polagalo upov, Nemci so veljali za ene glavnih favoritov. Glede na igre, ki sta jih ekipi pokazali v Braziliji, je stanje zdaj precej drugačno. Francozi so na trenutke navdušili. Z mladimi, hitrimi in učinkovitimi nogometaši so poskrbeli za osvežitev. Medtem Nemci delujejo upehano. Nekam je izpuhtela tradicionalna nemška nogometna energija, s katero so starejši rodovi korakali proti lovorikam. Nemci imajo težave, a jih seveda še zdaleč ne moremo odpisati, še posebno, če bo Thomas Müller ponovil igro s prve tekme skupinskega dela, če bo prebujanje nadaljeval Mesut Özil in če bo Andre Schurrle znova joker s klopi. Obeta se evropska klasika, podobno, kot sta jo reprezentanci leta 1982 odigral v Španiji. Takrat je svet prvič videl odločitev po streljanju enajstmetrovk. Zmagali so Nemci, čeprav so pred tem zaostajali že z 1:3. Naš tip: 1.

Brazilija – Kolumbija (Fortaleza, jutri ob 22. uri): To bo dvoboj stare nogometne sile in nove, morda države, ki bo zaznamovala prihodnost nogometa. Glede na igre, ki jih je Kolumbija pokazala na tem svetovnem prvenstvu, imajo vse možnosti, da se njihova zabava jutri v Braziliji še ne bo končala. Toda petkratni svetovni prvaki bodo čutili neverjetno podpro ljudi. Čustva jih lahko ponesejo do zmage ali pa jim porežejo krila, proti Čilu je bil efekt nogometne histerije pozitiven. Včeraj je minilo dvajset let, odkar je bil umorjen kolumbijski branilec Andres Escobar, ki je na prvenstvu leta 1994 v ZDA v tekmi z domačo reprezentanco zabil avtogol. Dve desetletji po tem tem je podoba Kolumbije tako nogometno kot nenogometno povsem drugačna. Kolumbijci bodo igrali za preteklost in prihodnost, pri tem pa ne bodo pod takšnim stresom kot Brazilci. Ob dogodkih v osmini finala je bilo jasno, da nogomet za Brazilce ni le šport. Čustva so bila tako močna, da so nekateri igralci pred streljanjem enajstmetrovk jokali, tudi vratar Julio Cesar, ki je kasneje postal junak. Zato so postali tarča kritikov, ki menijo, da ekipa ni dovolj dobro psihološko pripravljena. »Thiago Silva bi moral stati na sredini in se dreti, ne pa jokati, saj je vendar kapetan,« je dejal Carlos Alberto, kapetan Brazilije, ko je ta leta 1970 postala svetovni prvak. Brazilci so nekoliko pomirjeni, ker poškodba Neymarja ni tako huda, da ne bi mogel igrati. Prav dvoboj med Neymarjem in Jamesom Rodriguezom bo poslastica. Če bosta nogometaša s številkama deset na hrbtu razpoložena, bi to lahko bila tekma, o kateri se bodo pisale legende. Naš tip: 1.

Argentina – Belgija (Brasilia, sobota ob 18. uri): To bo tekma dveh popolnoma različnih slogov igranja, počasnega argentinskega in ekspresno hitrega belgijskega. Dosedanji potek prvenstva je pokazal, da so bile uspešnejše ekipe, ki so igrale podobno kot Belgija. Ta je na trenutke v osmini finala delovala zastrašujoče. Belgijci so kar 38-krat streljali na gol (27-krat v okvir gola), ameriški vratar Tim Howard je obranil 25 strelov, kar je rekord, odkar statistiki štejejo obrambe. Toda le Argentina ima v svojih vrstah Lionela Messija, kar marsikaj spremeni. Argentinci ne blestijo, vendar bi po drugi strani lahko rekli, da zgolj ne tvegajo, kajti veliko pozornosti posvečajo preprečevanju protinapadov. Ravno to utegne biti ključno v soboto. Naš tip: 1.

Nizozemska – Kostarika (Salvador, sobota ob 22. utri): Na papirju so veliki favoriti Nizozemci. Toda ko so igrali s Kostariko, so bili to tudi Italijani, Urugvajci in Angleži, a je znano, kako se je razpletlo tekmovanje v skupini D. Največ je odvisno od Nizozemcev. Če bodo začeli počasno kot proti Mehiki, se jim obetajo težave. Če bo Arjen Robben ob pomoči soigralcev vklopil turbo pogon, potem bodo imeli Kostaričani malo možnosti. »Ničesar ne bomo spreminjali. Dali bomo svoja življenja v eno najpomembnejših tekem v naših življenjih,« je dejal vratar Kostarike Keylor Navas. Zanimivo bo videti, kakšen taktičen načrt bo tokrat pripravil selektor Nizozemske Louis van Gaal, ki je znan po svoji strogosti, pred četrtfinalom pa je nekoliko popustil uzde, saj je nogometašem dovolil nekaj uric v družbi deklet in družin. Naš tip: 1.