»Pozimi sem imel po koncu šole trening in sem moral preteči 20 kilometrov, bil je mraz, padal je dež, vsega sem imel vrh glave. Ko sem tekel in tekel, sem si rekel, za evropsko prvenstvo se vedno splača potruditi,« je klepet po senzacionalni osvojitvi naslova evropskega prvaka v kanuju začel 16-letni Žiga Lina Hočevar, ki je veliko bolj zgovoren in odrasel od svojih najstniških vrstnikov. Po koncu tekme ni mogel skriti solza sreče. Ko je na začetku leta napisal želje, je bila na prvem mestu kolajna na evropskem prvenstvu, kateri je bil blizu že v kajaku, ko je osvojil četrto mesto. Predstava Hočevarja je bila za učbenike, saj je z zelo tvegano vožnjo dobesedno letel po narasli Savi.

Dvakrat zlati Hočevar je bil odličen hokejski vratar

»Nisem šel na progo zato, da bi bil četrti, peti, želel sem si kolajno, zato je bil pritisk izjemen, saj sem imel med navijači veliko sorodnikov, tudi vzgojitelja iz vrtca. Nisem jih smel razočarati. Morda je odločilo to, da imam kakšno bolezen in sem malo nor. Po značaju sem samozavesten in od sebe pričakujem zmage ter lovorike. Le-to me naredi zadovoljnega. Veslam s tehniko, ki jo je uvedel oče že pred 30 leti, a so ga tedaj trenerji zaustavili,« je kar vrelo iz nekdanjega odločnega hokejskega vratarja Olimpije. Ko je prišel v cilj in je sestra Eva videla čas, je ne glede na to, da je bilo na startu še šest asov, pripomnila: »Če to ni kolajna, sem jaz papež.« Kar razganja ga od energije, saj nastopa v kajaku in kanuju, dvojni program pa slikovito primerja z dvojnim programom kolesarja Tadeja Pogačarja na dirkah Giro d'Italia in Tour de France. Odkrito je priznal, da ima za kolajno zasluge celotna družina. Oče Simon je trener, mama Tanja, po poklicu športna psihologinja, mu pomaga z vajami za dihanje in ga zna umiriti v pripravi na tekmo, sestra Eva Alina pa odlična tekmovalka. »Brez Eve sploh ne bi veslal. Vsaka stotinka, ki sem jo pridobil na vodi, je tudi njena zasluga, saj sva letos skupaj opravila veliko treningov. Ne morem se ji dovolj zahvaliti. Med nami je velika tekmovalnost,« je dodal Žiga Lin Hočevar, dijak drugega letnika ekonomske šole.

Luka Božič in Benjamin Savšek sta s popolnim napadom zasedla preostali dve mesti na stopničkah ter še zaostrila medsebojni boj za olimpijsko vozovnico, zato bo o potniku za Pariz odločala tekma svetovnega pokala v Pragi. »Ne zavedamo se še, kaj nam je uspelo na tako zahtevni postavitvi in vodi. Na takšni količini divje vode nismo imeli nobene prednosti domačega tekmovališča, saj na njej nismo veslali že dolgo. Tacen je tako zahteven, da ne moreš narediti popolne vožnje, ampak se moraš prilagajati in meni je odlično uspelo,« je bil navdušen podprvak Luka Božič, ki je na podelitvi kolajn počistil prvo stopničko, preden je nanjo stopil nasmejani Hočevar. Božič je pred prvenstvom dejal, da bo zadovoljstvo ob osvojitvi drugega mesta odvisno od tega, kdo bo pred njim. Ni skrival zadovoljstva, da je prehitel tekmeca za olimpijsko vozovnico. »Vsi trije smo spisali zgodovino in upam, da bomo v prihodnosti še kakšno poglavje. Hočevar me ni presenetil, saj ima zelo dober položaj v čolnu, vozi sproščeno, je ravno prav nabrušen, da dosega takšne čase,« je dodal Božič, ki se veseli, da je Hočevar zaostril konkurenco in od slovesu samozavestno dejal: »Verjamem, da se lahko uvrstim na olimpijske igre. Zaenkrat dobro veslam.«

Benjamin Savšek je naslov evropskega prvaka zapravil z dotikom v drugih vratih, a bil zadovoljen z bronasto kolajno, potem ko bil najboljši v kvalifikacijah »Ob podpri s tribun sem se po dotiku boril, nisem popuščal in sem zelo vesel bronaste kolajne. Ker sem startal zadnji, je bil pritisk velik,« je priznala Benjamin Savšek, ki je vedel, kako hitra sta bila Hočevar in Božič. »Hočevar se hitro uči in je prišel ob bok meni in Božiču, kar je sijajno, saj smo resnično močni v tej disciplini,« je dodal Savšek. Izjemno formo je kanuistična trojica potrdila še z zmago v moštvenih vožnjah.

Evropske prvakinje z dvema vožnjama za trening

Slovenski plaz osvajanja odličij so sprožile kajakašice v moštvenih vožnjah. Ponovile so naslov evropskih prvakinj iz leta 2017 s tekmovanja v Tacnu. Eva Terčelj in Ajda Novak sta bili že tedaj v ekipi, Uršo Kragelj pa je zamenjala Eva Alina Hočevar. Pred prvenstvom so imele le dva treninga ekipnih voženj, a so dobro uigrane že iz minulih let. »Ker gre v tretje rado, smo to vožnjo pustile za tekmo,« je hudomušno pripomnila kapetanka Eva Terčelj. Eva Alina Hočevar je zlatu s kajakašicami dodala še srebro v moštvenih vožnjah kanuistk skupaj z Leo Novak in Aljo Kozorog. »Kolajna v moštvenih vožnjah ima posebno težo, saj je to uspeh ekipe. V obeh disciplinah so bile vožnje povezane in smo prišle nasmejane v cilj,« je povedala Eva Alina Hočevar.