Drobno knjižico uvaja spoznanje avtoric o izginotju sonca iz sodobnega, v zaslužek osredotočenega načina življenja. Danes naj bi se človek na soncu zadrževal le pet odstotkov časa v primerjavi s časom, ki ga je na soncu preživel pred sto leti. To dejstvo tvorno sodeluje pri razmahu vse več degenerativnih in avtoimunskih bolezni, rakavih obolenj (kar 16 vrst raka naj bi bilo povezanih s pomanjkanjem vitamina D), depresivnih stanj, hormonskih motenj, bolezni dihal, spolnih težav itd. Da jih lahko veliko ozdravimo ali močno olajšamo s pomočjo sonca, je danes bolj mit kot resnica. Da vitamin D, ki ga telo pridobi s pomočjo izpostavljenosti soncu, sodeluje pri delovanju 2000 genov v našem telesu in da lahko brez vitamina D izkoristimo le 10–15 odstotkov zaužitega kalcija, se ne zaveda nihče. Hkrati pa statistike kažejo, da 70 odstotkov zahodne civilizacije trpi zaradi pomanjkanja vitamina D.

Knjižica prinaša tudi pomembna spoznanja o pomenu svetlobe v zaužiti hrani. Beseda teče o hrani, pridelani v naravnem okolju, izpostavljeni soncu, dežju, mrazu in drugim vremenskim pojavom, za razliko od hrane, pridelane v rastlinjakih pod umetno lučjo, kakršno je zvečine najti v sodobnih trgovinah z živili. Pri tem seveda ne gre le za to, da so veliki, rdeči, lepi, iz Španije uvoženi paradižniki povsem brez okusa – so tudi povsem brez svetlobne energije. Enako velja za druge zelenjavo in sadje, kokošja jajca, kravje mleko, meso in druga živila. Odgovore na vprašanja o pomembnosti uživanja pravilne prehrane, katera prehranska dopolnila nam pri tem lahko pomagajo, kako se smiselno zaščititi pred soncem, pri tem pa izboljšati pretvorbo sončnih žarkov v aktivno obliko vitamina D in še marsikaj, ponuja knjižica z zgovornim naslovom, ki bi jo moral prebirati in se k njej vračati vsakdo, ki mu je mar za zdravje sebe in svojih bližnjih.vo