Eden od pozitivih učinkov nogometa je, da povezuje. Če ne verjamete, vprašajte Nizozemce, ki živijo v Sloveniji. Ko so oranžni premagali Španijo in nato včeraj še Avstralijo, so lahko strast do nogometa združili z druženjem z rojaki, ki živijo v Sloveniji. Eden od gostinskih lokalov ob Ljubljanici je bil obarvan povsem v oranžno. »Ob tekmah Nizozemske postanemo nizozemski lokal,« je pojasnil natakar, ki je imel zaradi številnih navijačev Robina van Persieja in kolegov obilo dela.

Prizor je spominjal na oranžni piknik. Otroci so se zabavali z menjavo nogometnih sličic, jedli sadje, sendviče in ocvrtega piščanca, odrasli so uživali v pivu in pogovoru, vse skupaj pa je prišel pozdravit nizozemski veleposlanik v Sloveniji Pieter Jan Langenberg, ki je poskrbel, da ima okoli 300 Nizozemcev, živečih v Ljubljani, in 200 po drugih koncih Slovenije možnost organiziranega druženja ob nogometnih tekmah. Vzdušje je bilo takšno, po kakršnem so Nizozemci znani. Sproščeno in glasno je bilo, na koncu pa so imeli spet razlog za proslavljanje, čeprav se je Avstralija dobro upirala.

Še bolj veselo je bilo, ko so aktualni svetovni podprvaki s 5:1 premagali Španijo. »Ker nismo pričakovali tako visoke zmage, smo uspeh proslavili, a le do enih zjutraj, ko se bar zapre. To tekmo lahko opišem z eno samo besedo – maščevanje,« je dejal 43-letni Karel, ki v Ljubljani živi štiri leta, poročen pa je s Slovenko. Meril je seveda na to, da je Nizozemska na prvenstvu pred štirimi leti v finalu izgubila prav proti Španiji. Karel upa, da bo po treh porazih v finalih Nizozemska letos prvič postala svetovni prvak, toda: »V osmini finala bomo verjetno igrali proti Braziliji ali Mehiki. Izjemno močni so tudi Nemci. Njihova igra mi je v zadnjih letih precej bolj všeč kot nekoč. Zelo težko bo.«

Če bo Nizozemska nadaljevala v zmagovitem slogu, bodo Karel in njegovi nizozemski prijatelji lahko spili kakšno zastonj pijačo. Veleposlanik Pieter Jan Langenberg je namreč že napovedal: »Bolj uspešni bodo nogometaši, več možnosti bo, da bomo počastili naše navijače. To je naša tradicija. Če pridejo v naslednji krog, bo verjetno vsaj ena runda zastonj za Nizozemce,« je dejal. Med polčasoma včerajšnje tekme je pojasnjeval, da je svetovno prvenstvo odlična priložnost, da se nizozemska skupnost v Sloveniji še bolj poveže. Dokaz, da je res tako, je prišel že med pogovorom. »Dovolite mi, da poljubim svojega veleposlanika,« je dejala ena od obiskovalk in ga trikrat cmoknila. »Vidite, da nas nogomet povezuje,« se je zasmejal veleposlanik, sicer navijač ADO iz Den Haaga, za katerega je igral Aleksander Radosavljević. Nekdanjega slovenskega reprezentanta ne pozna. Je pa toliko bolj navdušen nad Robinom van Persiejem. Potem ko je napadalec Manchester Uniteda dosegel imeniten gol z glavo proti Španiji, je pri slavju na družabnih omrežjih sodeloval tudi Langenberg. »Na twitterju sem ob Van Persiejevi sliki zapisal: To je ptič, to je letalo, to je Robin van Persie.« Upa, da bo Leteči Holandec, kot je nekdo poimenoval Van Persieja, še naprej dosegal gole in da bo ekipa ostala složna. »Naši reprezentanti so vedno dobri, njihov izziv pa je, da igrajo kot ekipa. Presenetljivo dobro jim je to uspelo proti Španiji, saj je bil rezultat precej boljši od pričakovanj,« je dodal. Kakšna pričakovanja je imel od slovenske politike, ni povedal. A nekaj malega je beseda tekla tudi o tej precej manj prijetni temi. »Vedno se spomnim izjave belgijskega politika, ki mi je nekoč dejal: 'Peter, če misliš, da razumeš našo politiko, ti ni bila dobro pojasnjena.' To izjavo lahko prenesem tudi v Slovenijo. Zelo težko je kar koli predvideti ali jo primerjati z Nizozemsko,« je dejal in izrazil upanje, da bo na bližajoče se volitve prišlo čim več ljudi, da bi imela nova vlada čim večjo legitimnost.

Medtem ko brez politike ne gre, ko se človek pogovarja z veleposlanikom, je ta (vsaj slovenska) španska vas za nizozemski par, ki potuje po Sloveniji ter Hrvaški in si je prav tako tekmo ogledal v družbi rojakov. 27-letni Jasper in njegovo dve leti mlajše dekle Miro v veleposlanikovi radodarnosti ne bosta mogla uživati, kajti v Ljubljano sta prišla le za nekaj dni. Prej sta bila v slovenskih gorah, v Bovcu, na Bledu in še kje, zelena dežela pa ju je presenetila na pozitiven način. Tudi onadva sta bila navdušena zaradi zmage nad Španijo. »Ljudje so se na Nizozemskem metali v fontane, kot bi bili svetovni prvaki,« je dejala Miro. Sama se za kaj takšnega nista odločila. A je Jasper obljubil, da se vrže v vodo, če bo Nizozemska svetovni prvak, v kar pa ne verjameta. »Nimamo dovolj dolge klopi. Nemčija ima na primer dvajset igralcev najvišje ravni, mi jih imamo le enajst,« je poznavalsko dejal Japser, nato pa sta pojasnila še, da se nekoliko razlikujeta od večine rojakov pri tem, kdo je njun najljubši nogometaš. To je Bruno Martins Indi. »Ker je tako zabaven. Pa še za najin klub Feyenoord igra,« sta pojasnila, nato sta se posvetila tekmi. Zagotovo sta uživala. Pet golov in zmaga Nizozemske s 3:2 je bil razlog za še več prešernega razpoloženja med Nizozemci v Sloveniji.