Jutri se v Ljubljani začenja 5. festival migrantskega filma, prirejata ga Slovenska filantropija in Zavod Voluntariat, ki bo na več lokacijah (Kinodvor, Kinoteka, muzejska ploščad na Metelkovi, letni vrt Gale hale na Metelkovi) prikazal 23 celovečernih (igranih in dokumentarnih) in 27 kratkih, žanrsko raznovrstnih filmov (prijavljenih jih je bilo več kot 170). Otvoritveni film festivala bo Dežela vmes, celovečerni avstralski dokumentarec v režiji Davida Fedeleja, ki je tudi gost festivala. Film govori o prebežnikih iz podsaharske Afrike, ki si zasilno domovanje uredijo v gorah severnega Maroka: večina jih sanja, da bi se s prečkanjem močno zastražene meje okoli mesta Melilla, španske enklave na afriški celini, prebili v Evropo. Film dokumentira njihovo vsakdanje življenje, a tudi skrajno nasilje in zlorabe, ki so jim dnevno izpostavljeni tako s strani maroških kot španskih oblasti.

Dežela vmes je tudi eden izmed desetih filmov, ki bodo prikazani v tekmovalnem programu. Drugi so kratki dokumentarec Kanton Jugoslavija Nikole Ilića (portret skupine ljudi iz nekdanje Jugoslavije, ki so se izselili v Švico), švedski kratki igrani film Družba Jensa Assurja, nemški dokumentarec Majubovo potovanje v režiji Eve Knopf (z bizarno, toda z arhivskimi posnetki podprto zgodbo o samooklicanem vojaku nemškega rajha Majubu), dokumentarec Deportirani v režiji Nathalie Mansoux, slovenski dokumentarno-igrani film Premiki v obljubljene dežele v režiji Mihe Ermana, poljska kratka dokumentarna filma Ko bom ptica (režija Monika Pawluczuk) in Abu Haraz (Maciej Drygas), madžarski dokumentarec Bosna, Bosna (Gabor Peter Nemeth in Balazs Wizner) in izraelske Superženske (Yael Kipper in Ronen Zaretzky).

Gostje in obiskovalci festivala se bodo lahko hranili v afganistanski ali indijski kuhinji. Poleg filmskih projekcij se bodo lahko udeležili tudi treh okroglih miz: o trgovini z ljudmi v nogometu (pogovor z Levom Kreftom in Polono Kovač bo vodil Blaž Petkovič), o prilaščanju zemljišč in naravnih virov (pogovor z domačimi in tujimi udeleženci bo vodila Kristina Božič) in o družbeno angažiranem filmu danes (sodelovali bodo na festivalu gostujoči filmarji). V okviru festivala bo potekala tudi delavnica o ustvarjanju dokumentarnih filmov v okoliščinah, ki zadevajo položaj beguncev, ki jo bo vodil nemški režiser in aktivist Hans-Georg Eberl. zv