Nesboe velja za vodilnega predstavnika novega vala piscev norveških kriminalnih romanov. Priskrbel si je tudi vzdevek "norveški princ teme". Njegove knjige so prevedli v kot 40 jezikov. V slovenščini so na voljo kriminalke: Taščica, Brezskrbno in Pentagram. Primerjajo ga tudi z znanim švedskim pisateljem, pokojnim Stiegom Larssonom.

V Zagrebu bo predstavil kriminalni roman Snežak - peto knjigo iz nadaljevanke o policijskem preiskovalcu, ciniku, ki ima veliko osebnih težav, Harryju Holeju. V eni izmed prejšnjih knjig "Frelseren" (Rešitelj), Holeja odpeljejo sledi za morilcem celo na Hrvaško.

Z gostitelji se bo Nesboe pogovarjal tudi o razlogih za uspešnost žanrske literature v norveški in skandinavski književnosti. Obisk v Zagrebu bo sklenil 20. aprila, ko bo obiskal tudi norveško veleposlaništvo v Zagrebu.

Jo Nesbo se je rodil leta 1960 v Oslu. Prodal je več kot devet milijonov knjig in zanje prejel številne nagrade. Po izobrazbi ekonomist, se je preizkusil tudi kot borzni posrednik, poklicni nogometaš ter član rockovske skupine. Poleg kriminalnih romanov piše tudi za otroke. Nedavno je v slovenskem prevodu izšel Prdoprašek doktorja Proktorja iz serije mladinskih romanov z doktorjem Proktorjem.