V Sloveniji je reiki poznan že 15 let in le redki so tisti, ki so zboleli in zanj še niso slišali, saj je po podatkih Društva reiki Slovenija pri nas kar okoli 20.000 reikistov. »Rei« kot univerzalen vidik energije in »ki« kot življenjsko silo poznajo skoraj vse kulture pod različnimi imeni, v obliki, kot ga poznamo danes, pa ga je ponovno »odkril« Japonec dr. Mikao Usui pred dobrimi sto leti.

Usui je živel v Kjotu, kjer mu je bilo na voljo veliko budističnih tekstov, v katerih je iskal navdih za univerzalno zdravljenje. Po njem se tudi imenuje najbolj razširjena oblika reikija, čeprav nastaja vedno več zvrsti, ki od njegove tehnike nekoliko odstopajo. Reiki je ideološko ali versko nevtralen, zato se je najbrž tudi razvilo toliko različic. V primerjavi z bioenergijo reiki ni zgolj metoda zdravljenja, temveč tudi pot duhovnega razvoja, pravi reiki mojstrica Breda Podbevšek iz Reiki društva Slovenija. »Okolico občutiš drugače. Spreminjati začneš odnos do sebe in do vsega živega okoli sebe. Vse se začne spreminjati, kar je posledica tvoje lastne spremembe.«

Če reiki jemlješ predvsem kot zdravilno tehniko, mu odvameš polnost, celostnost in navdih, meni mojstrica reikija Mojca Šušel iz Kočevja. »Ključ se skriva v načinu življenja in je izražen v preprostih, a modrih načelih mojstra Usuia: samo danes se ne jezi, samo danes ne imej skrbi, bodi hvaležen za vse, kar ti prinaša življenje, spoštuj vsa bitja in njihovo izbiro in služi si kruh s poštenim delom. Teh načel reikisti ne razumejo vedno, še posebno, če v reikiju vidijo zgolj tehniko zdravljenja, saj pomeni reiki tudi pometati, jesti, likati, komunicirati, skratka početi vsakdanje stvari zavestno. Pomeni odgovornost za svoja dejanja,« pravi Šušlova.


 

Zdraviti z rokami ali z mislimi

Reiki je način prelivanja univerzalne življenjske energije, ki jo zdravilci kot prevodniki pretvarjajo iz Zemlje in vesolja. To energijo usmerjajo na zdravljenca, ki stik občuti kot mravljince ali toploto, nekateri čutijo tudi notranje drhtenje, valovanje ali zibanje, ko se preurejajo plasti avre, pojasnjuje Šušlova. Nekateri ob stiku z reikijem tudi jočejo, ko se jim odpre srčna čakra in izlije zaprte občutke. »Nekateri zaznajo vonj po cvetju, drugi vidijo slapove svetlobe, tretji prepoznavajo osebne vodnike ali podoživljajo dogodke iz otroštva in preteklih življenj. Pri reikiju na daljavo so občutja podobna, nekateri so celo čutili moj dotik oziroma prisotnost na zelo telesen način,« je dejala.

Z reikijem je mogoče zdraviti neposredno z rokami, po končani drugi stopnji pa lahko zdravilec pošilja energijo tudi na daljavo. Po štirih stopnjah usui reikija se zdravitelj nauči mojstrstva in zna operirati s šestimi simboli, ki jih aktivno vizualizira in projicira na zdravljenca. Po zaključeni mojstrski stopnji lahko zdravitelj nadgradi svoje znanje s karuna reikijem, ki pomeni vsakršno dejanje v smeri zmanjšanja trpljenja drugih bitij. Marsikateri zdravljenec se kmalu prelevi tudi v zdravitelja, saj tako lahko brez pomoči posrednika sam pomaga sebi in drugim. »Ni vsakomur dano biti poklicni zdravilec, prav vsak pa se lahko reikija nauči in ga uporablja. Zato svoje učence spodbujam, da odkrivajo sebi lasten način uporabe in ga prenesejo tako v svoje zasebno kot poklicno življenje,« pravi Šušlova.

Podbevškova pravi, da pri zdravljenju na daljavo za reiki ni časovnih ali prostorskih ovir in da deluje tudi, če ne verjamemo vanj, le učinek je precej šibkejši. »Z reikijem ljudi ne odvračaš od uradne medicine, lahko pa jih tja napotiš, saj je reiki odlična diagnostična metoda. Kasneje jim lahko pomagaš z dopolnitvijo zdravljenja,« razlaga. »Posameznik dobi vedno tisto, kar potrebuje na fizični, čustveni in duhovni ravni. Reiki iniciacija je uvid v samega sebe. Iniciacija je največji blagoslov, ki ga lahko prejmemo,« pojasnjuje.

 

Potek terapije

Pri terapiji z reikijem se morata zdravilec in zdravljeni najprej sprostiti. To lahko dosežeta z meditacijo ali katero drugo od oblik sproščanja, da se lahko energija prosto pretaka. Pri zdravljenju s polaganjem rok zdravljeni leže na mizo ali sedi, zdravilec ali več zdravilcev pa mu polagajo roke na različne dele telesa s sprednje in hrbtne strani. Ob koncu osebi, ki so jo zdravili, zaprejo še avrično polje. Mojca Šušel pravi, da sama prepoznava dvosmeren tok energije. Zemeljska vstopa v človeka skozi podplate, energija vesolja pa se kot svetlobni slap spušča skozi kronsko čakro. »Energija Zemlje je nujno potrebna za ozemljitev vsake terapije, saj le tako zdravljenje doseže tudi fizično raven,« razlaga Šušlova, ki pred terapijo in po njej energetsko očisti prostor, se uglasi z reikijem in na dlani nariše simbole, ki so orodje reikija in ključ do kozmične energije.

Terapija se začne s kratkim pogovorom in opazovanjem človeka, pri tem uglaševanju pa povabi v proces zdravljenja tudi vodnike, angele in zdravilce iz drugih dimenzij. Sledi iniciacija zdravljenja in nato polaganje rok. »Od vizualizacije sem se znova vrnila k risanju simbolov z roko, ker na tak način hitreje ozemljiš energijo in s tem povečaš in pospešiš pretok. Reikija nikoli ne usmerjam, temveč mu sledim. Poskušam se čim manj vmešavati v zdravljenje in čim bolj tenkočutno poslušati vodnike. Sem samo medij za energijo reikija, ki je čista zavest. Lahko bi rekla, da ne zdravim, ampak se skozi ta proces učim oziroma spominjam zakonov vesolja,« pravi Šušlova.

Pri zdravljenju na daljavo zdravljenec in zdravilec nista v neposrednem stiku, pač pa se oba ob dogovorjeni uri namestita v primernem prostoru v udobnem položaju in se sprostita. Edini pripomoček zdravilca je listek z imenom, priimkom, krajem in državo, kjer se človek, ki prejema reiki, trenutno nahaja, Šušlova pa včasih poseže tudi po nihalu.

 

Sproščenost in pripravljenost na spremembe

Odzivi na terapijo z reikijem so zelo različni. Podbevškova pravi, da se človek, ki se je prej počutil praznega in brez energije, po terapiji počuti mnogo bolje. »Učinkovito pomagamo tudi pri stresu. Včasih je bila to menedžerska bolezen, danes pa je to bolezen nižjega socialnega sloja zaradi ogroženosti eksistenčnega minimuma. Tega je vse več tudi med mladimi. Kadar je telo sproščeno, se po terapiji notranje umiri in s tem popusti napetost, ki povzroča stres,« pravi Podbevškova.

 

Šušlova pojasnjuje, da je učinek reikija najbolj zaznaven pri krizi zdravljenja, ko energija preobraža blokade. »Ko sem na daljavo zdravila neko odvisnico od drog in tablet, je bila reakcija na zdravljenje zelo burna. Kriza je trajala več dni in jo fizično popolnoma izčrpala, ko pa je to minilo, je prejšnjo eksplozivnost in maščevalnost zamenjal notranji mir. Učinek ni vedno viden takoj. Zgodi se, da ljudje razen boljšega počutja in spanca ne opazijo ničesar. Povejo pa, da se njihovi bližnji čudijo njihovi hitri spremembi,« je dejala.

Reiki ne more nikomur škodovati, saj zdravljeni ne more prejeti več energije, kot jo lahko sprejme. Zaradi univerzalnosti zdravljenja se na reiki terapevte danes obračajo ljudje z najrazličnejšimi zdravstvenimi težavami. Podbevškova je dejala, da so v društvu zdravili vse vrste zdravstvenih težav, v ospredju pa so bolezni ožilja, diabetes, revma, glavoboli in stres. »Velikokrat sem delala tudi s psihičnimi bolniki, z depresijo, manično depresijo in odvisnostmi. Ljudje pogosto ne vedo vzroka in se niti ne zavedajo, da so bolni. Če so pripravljeni sodelovati, se lahko začno duhovno prebujati in se spreminjati.«

»Opažam določene pogostejše težave, na primer z zanositvijo, bolečinami v hrbtu v prsnem predelu in v nogah, posebno kolenih. V zadnjem času ljudje prihajajo predvsem zaradi iniciacije v reiki in tega sem neizmerno vesela,« pravi Šušlova. Ljudje, ki iščejo pomoč z reikijem, si prizadevajo, da bi ozdraveli, želijo si psihične sprostitve in ravnovesja ali pa jih zanima osebnostni razvoj. Do celovito izboljšanega počutja pa lahko privede le pripravljenost na spremembe, ki jih reiki hočeš nočeš prinaša v življenje.

 

Moje zdravje št. 05 / 10. januar 2006