Na svetovnem prvenstvu divizije I v Južni Koreji je pred jutrišnjim zadnjim tekmovalnim dnem že znano, da se bodo za prosti vstopnici, ki prihodnjo sezono vodita na šampionat na Češkem, potegovale reprezentance Avstrije, Japonske in Slovenije. V tem vrstnem redu so udeleženci turnirja v Goyangu ta hip razvrščeni na lestvici, kar pa ne pomeni, da je katero od moštev v občutni prednosti. Ukrajina in Madžarska sta že ostali zunaj vseh kombinacij, gostitelji Korejci pa bodo prihodnjo pomlad igrali v tretji ligi.

Na papirju naj bi še najlažje delo imeli Japonci, ki so največje presenečenje dosedanjega dela tekmovanja. S tremi zmagami na štirih tekmah so na pragu napredovanja, za uresničitev cilja pa morajo jutri zjutraj premagati že odpisano Madžarsko. Če bodo samuraji uspešni po 60 minutah, bo dopoldanski sosedski obračun med Slovenijo in Avstrijo neposredno odločal o uvrstitvi na prvo ali drugo mesto v skupini. Slovenija je po uvodnem spodrsljaju z Japonci strnila vrste in osvojila vseh devet točk proti Južni Koreji, Madžarski in Ukrajini. Trenutni izkupiček ji skupaj z izidi na drugih dvobojih najverjetneje omogoča napredovanje že v primeru vsakršne zmage nad severnimi sosedi (po rednem delu, v podaljšku ali po izvajanju kazenskih strelov), enako pa velja tudi za naše tekmece. V primeru kroga vseh treh bo najkrajšo potegnila ravno Slovenija.

Panika Slovenije z igralcem manj

Velik korak k napredovanju v skupino A so slovenski hokejisti naredili včeraj zjutraj, ko so premagali vedno neugodno Ukrajino s 5:3. To je bila doslej najboljša predstava varovancev selektorja Matjaža Kopitarja v Aziji, a je Slovenija zaradi neučinkovitosti in nezbranih desetih minut sredi tekme vseeno trepetala do konca. Risi so začeli ambiciozno in vztrajno pletli mrežo okoli ukrajinskih vrat. Prehodi tekmecev čez polovico so bili sila redki, zato je bil vratar Luka Gračnar razmeroma dolgo časa povsem brez dela. Slovenija je po navodilih s klopi poskušala s streli z vseh položajev in na prvi odmor odšla z zasluženo prednostjo z 2:0. Prvi gol za člansko vrsto je dosegel Štajerec Miha Štebih, ki si je za spomin shranil ploščico in jo bo odnesel v domovino.

Ukrajina je bila v trenutkih slovenske premoči daleč od uspeha, a je zavohala kri ob nespametnih potezah slovenskih reprezentantov, ki so prevečkrat pozabili na disciplino. Razmerje sil se je v hipu spremenilo ob ukrajinski prednosti na ledu, ko je tekmec kaznoval prav vsako napako in celo povedel s 3:2. Zadnjih dvajset minut je bilo nervoznih, saj je bilo na kocki ogromno. Če bi Slovenija izgubila, bi se že predčasno poslovila od nastopa na Češkem prihodnje leto, tako pa je še pravi čas zrežirala preobrat. V glavni vlogi je bil z naskokom najhitrejši drsalec v naši vrsti Jan Muršak, ki se je izkazal kot podajalec in strelec pri izenačenju in vnovičnem vodstvu Slovenije v razmaku štirih minut. Pesničan je naposled končal slovensko agonijo ob igralcu več, ki je trajala predolgo. Pred koncem je slovensko zmago potrdil še Boštjan Goličič.

»Uvodno tretjino smo odigrali na zelo visoki ravni. Ukrajini nismo dopustili veliko prostora v napadu, a so potem s pridom izkoriščali igro z igralcem več. Vedeli smo in bili opozorjeni, da je to njihovo glavno orožje. Kljub zaostanku smo ostali zbrani in verjeli v zmago. Niti za hip se nismo predali in smo pokazali veliko srce. Naš uspeh je zaslužen,« je po tekmi povedal Aleš Mušič, ki je na prvenstvu v Goyangu prvi slovenski center. Za zdaj je upravičil pričakovanja, zabil pa je tudi že dva gola. Zelo pomembnega tudi včeraj.

Avstrija ima izjemen udarni napad

Na prizorišču turnirja bo danes prost dan. Slovenci ga bodo izkoristili za trening, na katerem bodo skušali izboljšati predvsem igro z igralcem več. Jutri dopoldne gre pričakovati izenačen »finale« z Avstrijo, ki je eden od najbolj tradicionalnih slovenskih tekmecev. Statistika dosedanjih obračunov ne daje prednosti nikomur, so pa bili risi v zadnjih letih praviloma boljši. Nazadnje so Avstrijce izločili iz boja za olimpijski četrtfinale v Sočiju, ko so zmagali z visokih 4:0, prav tako pa so slavili med pripravami na prvenstvo divizije I na Dunaju, ko je bilo v podaljšku 3:2. Avstrija je v Goyangu še brez poraza, a je oddala dve točki, potem ko je bilo po rednem delu dvakrat nedoločeno. Njihova igra v napadu je z naskokom najbolj odvisna od prvega napada Hundertpfund-Koch-Lebler. Nevarna trojka je prispevala že 29 točk. Medtem ko je Koch izvrsten podajalec, sta Lebler in Hundertpfund izrazita strelca. Kako jih ustaviti, je pomembna naloga za slovenski strokovni štab.