Ginseng

Korenina cenjene zdravilne rastline ginseng ni samo staro sredstvo za večanje spolne moči, vendar je zelo dobra tudi kot sredstvo proti utrujenosti. Ta zeliščni pripravek je zelo dober za spodbujanje delovanja živčnega sistema in ščiti telo pred poškodbami, ki jih povzroča stres. Ginsengove tinkture so odlične zlasti za pretok krvi v možganih, ki lahko zavre znake spomladanske utrujenosti.

Magnezij

Povečajte vnos magnezija v telo, saj lahko pomanjkanje mineralov še bolj poudari utrujenost organizma; priporočeni dnevni odmerek je 150 miligramov na dan. Magnezij sodeluje v številnih kemičnih reakcijah v telesu in s tem pripomore k pretvorbi proteinov, maščob in ogljikovih hidratov v energijo. V boju proti utrujenosti so odlične tudi aminokisline, ki spodbujajo delovanje mitohondrijev in so odgovorne za proizvodnjo energije.

Koencim Q10

Podobno je s koencimom Q10, snovjo, ki se pojavi v telesu in pomaga mitohondrijem pri proizvodnji energije: priporočeni dnevni odmerek je 100 miligramov, vzemite pa ga kot dopolnilo k prehrani med obroki za boljšo absorpcijo. Njegova pomanjkljivost je, da potrebuje kar nekaj časa, preden začutite prve rezultate, celo do dva meseca. Q10 vsebujejo živila, kot so oreščki in olja.

Prehrana

Znano je, da prehrana lahko vpliva na splošno počutje in utrujenost. Izognite se težki hrani, jejte veliko sadja in zelenjave ter ne preskočite zajtrka. Čez dan jejte več manjših obrokov, zdrave prigrizke in poskušajte omejiti višino obrokov na 300 kalorij. To bo pomagalo preprečiti nenaden padec glukoze v krvi, kar lahko povzroči šibkost in utrujenost.

Izogibajte se hrane, bogate z belim sladkorjem in belo moko, kot so testenine, pecivo in kruh, temveč prehrano osnujte na živilih, bogatih z vlakninami in ogljikovimi hidrati. Izogibajte se mastni in težki hrani ter ne pozabite na multivitaminske dodatke. Še posebno je priporočljiv vitamin C. Uživajte več zelene listnate zelenjave (blitva, radič, motovilec, regrat), ker klorofil očisti jetra in kri, minerali pa zmanjšajo možnost za alergije.

Pijača

Da boste zmanjšali vpliv spomladanske utrujenosti, zmanjšajte vnos alkoholnih pijač, predvsem žganih pijač, pijte čim več vode in naravne sokove, narejene iz svežega sadja. Popijte najmanj osem kozarcev vode na dan, ker lahko že blaga dehidracija pripomore k utrujenosti. Zmanjšajte količino popite kave, ne glede na to, ali se počutite zaspani.

Telesna aktivnost

Za spodbujanje proizvodnje endorfinov si vsaj trikrat na teden eno uro privoščite fizično aktivnost, ob kateri se boste dodobra spotili. Vsaka oblika vadbe je odlična za prebuditev organizma. Najbolj priporočljiva sta joga in tai či, ki telo tudi sproščata in mu dasta dodatno energijo.

Vir: www.interijernet.hr