Ponujamo vam pet preprostih nasvetov, s katerimi se lahko na hitro postavite na noge in dodobra oplemenitite prepotrebno zalogo življenjske energije in optimizma ter premagate utrujenost.

Pomagajte si z aromaterapijo

Za poživitev telesa se zmasirajte ali pa prostor odišavite z limonovim eteričnim oljem. Poživljajoč in osvežilen vonj ima tudi eterično olje poprove mete, ki ga lahko uporabljate skupaj z eteričnimi olji sivke, limone in evkalipta. Utrujenost preženeta tudi eterični olji rožmarina in bora – pripravite si toplo kopel z eteričnim oljem bora. Tudi s pripravki iz oljke se lahko znebite izčrpanosti.

Energijski napitek za utrujene

Vsako jutro pred zajtrkom zmešajte skodelico tople vode, dve žlici jabolčnega kisa in čajno žličko medu, dobro premešajte in popijte na tešče.

Z zelišči proti utrujenosti

Kitajska legenda pravi, da je čaj pred nekaj manj kot 5000 leti odkril cesar Šen Nung, ki je veljal za dobrega vladarja, zanimal pa se je tudi za znanost. Nekega dne, ko je bil na poti po podeželju, mu je v vrelo vodo padlo nekaj posušenih lističev z grma, ki so vodo obarvali, tekočina pa je omamno zadišala.

Sprostite se!

Pri utrujenosti si poskusite pomagati z ajurvedsko medicino in njenimi metodami, z jogo in refleksologijo. Koristila pa vam ne bo samo telesna, temveč tudi duševna sprostitev, saj čisti um. Sproščanje namreč pripomore, da si prisluhnemo, ugotovimo, česa nam primanjkuje, in razberemo signale, ki nam jih pošilja telo.

Razstrupite telo

Nekateri si telo očistijo s pitjem gline oziroma z uživanjem sveže zelenjave, sadja, zelenjavnih in sadnih sokov ter zadostnih količin vode in zeliščnih čajev. Prav tako svetujemo, da izberete živila z veliko vlakninami, probiotiki ter živili, ki vsebujejo vitamin C in magnezij. Posvetite se aerobni vadbi, ki bo pospešila prekrvitev in dosegla, da se boste temeljito preznojili. Koristna je tudi savna, vendar je treba po njej nadomestiti izgubljene elektrolite (najboljši je kokosov sok). (kea)

Vir: priloga Nika