Spomladansko utrujenost najpogosteje občutijo vremensko občutljivi ljudje in posamezniki s slabo telesno pripravljenostjo ter oslabljenim imunskim sistemom. Njena pojavnost je pogostejša tudi pri ženskah, še zlasti mladih in zaposlenih materah.

Kaj lahko storimo?

1. Med gibanjem se sproščajo hormoni sreče

Ker mnogi od nas pozimi ne vzdržujemo telesne pripravljenosti, je pomlad pravi čas, da prebudimo telo. Za začetek naj bodo telesne dejavnosti zmerne, saj bi imelo vsakršno pretiravanje nasproten učinek. Prevladujoče mnenje strokovnjakov je, da so telesno dobro pripravljeni posamezniki v občutno manjšem številu podvrženi negativnim vplivom vremenskih sprememb. Telesna vadba oziroma gibanje na splošno je tako odlična priložnost, da se postavimo nazaj na noge. Med gibanjem se namreč sproščajo endorfini, hormoni sreče, ki nas prebudijo iz zimskega spanja in hkrati poskrbijo za bolj izrazito pozitivno naravnanost do življenja.

2. Osem ur počitka

Vpliv dobrega in kakovostnega nočnega počitka žal še vedno ostaja podcenjen. Za zdravo delovanje telesa namreč resnično potrebujemo dovolj spanca, kjer je upoštevanje lastnega bioritma ključnega pomena. Če bomo vsak dan hodili spat ob približno isti uri in telesu namenili okoli osem ur počitka, bo naše telo veliko bolje pripravljeno na nove podvige.

3. Telo lačno vitaminov in mineralov

Pomlad je odlična priložnost za to, da svoje telo, naveličano enolične zimske prehrane, oskrbimo s svežimi vitamini in minerali. Kot že sami vemo, dobimo veliko vitaminov in mineralov z uživanjem svežega sadja in zelenjave ter sveže iztisnjenih sokov – če je le mogoče, iz ekološke pridelave. Pazimo, da v prehrano vključimo živila, bogata z vitamini B (meso, ribe, jajca, oreški, žita, kvas…), katerih pomanjkanje je lahko vzrok tudi za slabo delovanje ščitnice, ki se najpogosteje kaže v cikličnem padcu energije. Nezdrave navade, kot so kajenje, uživanje alkoholnih pijač, neredna in neuravnotežena prehrana ter vsakdanji stres, povzročijo, da je telo še bolj lačno vitaminov kot sicer, zato so strokovnjaki za prehrano danes skorajda soglasni: vse potrebne vitamine in minerale je težko dobiti le s prehrano, zato je priporočljivo uživanje vitaminskih in mineralnih dodatkov.

Kompleks vitaminov B

Vitamini skupine B, ki jih vsebuje Krkin B-complex, pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, maščob ter beljakovin in tako sodelujejo pri oskrbi vseh celic v našem telesu z energijo. Pomanjkanje enega od teh vitaminov ali povečana potreba po njem povzroči povečano potrebo tudi po drugih vitaminih iz te skupine. Ob znakih pomanjkanja enega vitamina iz skupine B zato jemljemo celoten kompleks vitaminov B. Vzroki pomanjkanja vitaminov B so lahko različni, npr. nezadostno in neredno prehranjevanje, nepopolna izkoriščenost vitaminov, povečana potreba po vitaminih (npr. telesni napori, nosečnost in dojenje, obdobje rasti, različne okužbe) ter povečana poraba vitaminov (npr. dojenje, potenje, driska).

4. Smeh je pol zdravja

Ne nazadnje kot na eno izmed najboljših zdravil proti spomladanski utrujenosti ne smemo pozabiti na vpliv pozitivnega mišljenja in obilico smeha. Smeh je, kot pravi pregovor, pol zdravja. Izkoristimo tople in sončne dni, poskrbimo za svoje zdravje in uživajmo v danih trenutkih. bt