Tri preventivne servisne akcije

Kot so sporočili iz družbe Toyota Adria, so se odločili za tri preventivne servisne akcije, ki bodo skupno zajele 2659 vozil. Največ bo yarisov, nekaj pa tudi nekaterih modelov RAV, Hilux in Land Cruiser.

V okviru prvega preventivnega servisa gre za nosilec pod armaturno ploščo (vgradnja ojačitve), v Sloveniji pa bodo v to zajeti nekateri yarisi, ki so bili izdelani med letom 2005 in letom 2008 (skupaj 2100 vozil).

Druga akcija, vzmet ročice za pomik sedeža (zamenjava vzmeti), zajema 173 yarisov, medtem ko gre pri tretji akciji za spiralni kabel v volanu (zamenjava kabla oz. zaščite kabla) - v to bodo zajeta nekatera vozila rav, hilux in land cruiser, skupno 386 vozil.

V slovenski Toyoti bodo vabila strankam poslali v prihodnjih mesecih

V slovenski Toyoti bodo s pošiljanjem vabil strankam na preventivne servise začeli v prihodnjih mesecih. Pri težavah, ki naj bi botrovale vpoklicu, gre med drugim za napake na voznikovem sedežu, težave s krmilnim drogom ter pri vžigu motorja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Težave so odkrili pri 26 Toyotinih modelih, kakor tudi pri Pontiacovem vibeu in Subarujevi trezii, zaradi česar so po navedbah proizvajalca z Japonske vpoklicali 1,08 milijona vozil, iz Severne Amerike 2,3 milijona, iz Evrope okoli 770.000, s Kitajske 62.000, preostale pa iz drugih regij.

Toyota se je za vpoklic "iskreno opravičila" in dodala, da je še dodatno okrepila prizadevanja za okrepitev "varnosti in kakovosti" njenih izdelkov.

Gre sicer za zadnjega v nizu vpoklicev, potem ko je japonski avtomobilski proizvajalec oktobra 2012 vpoklical 7,43 milijona vozil, februarja letos pa dodatnih 1,9 milijona. Toyota je minuli mesec pristala v plačilo 1,2 milijarde dolarjev kazni zaradi prikrivanja napake na pedalih za plin, zaradi katere je leta 2009 in 2010 odpoklicala 12 milijonov vozil.