Prednosti in slabosti

Laminatna tla so pravzaprav deske iz vezanega lesa, ki dajejo vtis parketa. Na deske sta nanešeni zaščitna in okrasna plast, ki je lahko vzorec kateregakoli lesa ter celo kamna. Zaščitna plast iz umetne smole zagotavlja odpornost laminatnih tal proti mehanskim poškodbam, zato je laminat odporen proti odrgninam, po drugi strani pa so njegova šibka točka stiki med posameznimi ploščami. Ti so občutljivi za vlago in različne sile.

laminat1.jpg

Že vlaga, ki se med stiki nabira ob čiščenju, bo po nekaj letih povzročila vihanje plasti laminatne plošče, enako pa bo vplivala tudi konstanta obraba. Obnova takšnih poškodb plošč ni mogoča, enako pa je tudi z brušenjem. V primeru poškodbe posamezne plošče ne moremo zbrusiti, temveč jo lahko zgolj zamenjamo. Življenjsko dobo laminata podaljšamo z njegovo uporabo v manj obremenjenih prostorih, kot je spalnica ali delovni kabinet. V takšnih prostorih, kjer se ne zadržujemo celodnevno in je laminat po možnosti še zaščiten s preprogo, lahko od laminatnih tal pričakujemo tudi desetletno zanesljivost, medtem ko je neupravičeno pričakovati, da bo laminat na obremenjenih površinah zdržal več kot pet let.

Vsekakor je smiselno razmisliti o končanih parketih, katerih cenejše izvedbe najdemo že v cenovnem razredu nekaterih laminatnih tal. Uporaba laminata je tako smiselna predvsem tam, kjer si želimo površine, ki se bodo pogosto obnavljale, zato je primeren za pisarne in trgovine, uporabniki pa z laminatom pogosto zaščitijo tudi masivni parket v najemniških stanovanjih.

Polaganje laminatnih tal

laminat2.jpg

Polaganja laminata se lahko lotimo tudi sami, čeprav nam bo lastna režija vzela več časa, kot bi ga vzela mojstru. Nujno je vedeti, kje in kako začnemo polagati, pri čemer se moramo ravnati po navodilih proizvajalca. Plošče imajo različne sisteme za stik, ki se po sprijetju navadno težko razstavi, pred polaganjem pa moramo glede na debelino laminata ustrezno zbrusiti tudi vratna krila, ob stenah pa poskrbeti za vsaj centimeter dilatacijskega razmika.

Če se boste polaganja laminata lotili sami, ne pozabite na zvočno izolacijo v obliki poliuretanske pene ali plute, saj ta blaži zvok hoje ali udarcev in je na večjih površinah nujna.