Začnimo pri stenah. Med množico plakatov morda kakšen kvadratni centimeter užije dnevno svetlobo, pa vendar – vsake toliko časa jih je treba prebeliti in pri tem upoštevati želje šolarja. Če želimo kombinirati barve, pazimo, da poleg živahnih izberemo svetlejšo, nežnejšo protiutež.

Enobarvne stene lahko popestrimo s stenskimi nalepkami in tapetami, ustvarjalni jih bodo okrasili s svojimi poslikavami, ljubitelji umetnosti z umetniškimi deli, dobrodošla pa je tudi pluta za opomnike, miselne vzorce, formule in podobne nujnosti šolskega vsakdana.

Najboljše je pohištvo iz naravnih materialov

Novo šolsko leto je tudi lepa priložnost, da šolarja razveselimo z novim kosom pohištva ali pa zamenjamo kar vso opremo. Bodimo pozorni na materiale, iz katerih je izdelano; najboljši so naravni.

Pisalna miza naj ima prostorne predale in police za vse znanje šolskega leta. Delovna površina naj bo visoka toliko, da je med šolarjevimi komolci in podlaktjo pravi kot. Upoštevamo tudi priporočeno razdaljo med zaslonom osebnega računalnika in očmi, ki mora biti vsaj 50 centimetrov.

Manjkati ne smeta izvirna namizna svetilka in seveda ergonomičen stol, ki nudi pravilno oporo mladi hrbtenici ter jo razbremeni nepotrebnih pritiskov. Pri sedenju morajo biti stopala na tleh; če to ni mogoče, šolarju damo naslon za noge. Med sedalom in koleni mora biti pravi kot, prav tako sedalo ne sme pritiskati v kolenski sklep.

Vsestranska knjižna omara za učne pripomočke

Matura je vsako leto bližje, zato je zbrano znanje dobro imeti uskladiščeno na enem mestu, najbolje kar na dosegu roke. V razgibani knjižni omari prostor najdejo prostor prav vsi pripomočki za učenje, od pomembnega lista papirja do dobro rejenega učbenika. Velika sedalna vreča je pravšnja za trenutke razmišljanja, gledanje televizije ali sproščeno klepetanje s prijatelji.

In že smo pri postelji, v kateri preživimo dobršen del življenja. Za spočite in naspane možgančke šolarju priskrbimo udobno, zračno ležišče, ki se prilagaja telesu in ima pralno prevleko. Na dosegu roke naj bosta tudi omara in predalnik, saj se starim oblačilom vsako sezono pridružijo nova.

Prostor zelo dobro izkoristimo s kotnimi omarami, spodnje perilo, nogavice, pasove, rute in ostale dodatke pa preselimo v predalnik, na katerega lahko šolar odlaga ključe, torbo ali pa ga okrasi z njemu ljubimi predmeti.