Pomembna je predvsem velikost mize. Če nameravate jedilnico uporabljati le za potrebe štiričlanske družine, potem naj bo miza dolga in široka najmanj 90 centimetrov. Če pa načrtujete večerjo za osem ljudi, pa naj bo miza dolga okoli dva metra.

Obliko mize naj pogojuje prostor

Rob mize naj bo od stene oddaljen najmanj 90 centimetrov. Tako boste lahko udobno sedeli in vstajali od mize. Oblika mize in slog ureditve jedilnice sta odvisna od vaših želja. Po navadi je tako, da obliko mize prilagodimo obliki prostora. Na primer: v kvadratno zasnovan prostor bomo postavili pravokotno ali kvadratno mizo, v ovalnega ovalno in v okroglega okroglo.

Moderna različica jedilnice

Tudi izbira materialov in oblik določa slog jedilnice. Zato bodimo pazljivi in dobro premislimo, kakšna jedilnica bo najbolj po okusu vaše dužine. Ravne linije in minimalistično oblikovana miza, izdelana iz priljubljene kombinacije materialov – plošče iz kaljenega stekla na kovinskih nogicah – bo jedilnici dala strog in tehnološki videz. V tak prostor se bodo lepo podale barve, kot so črna, bela in siva.

Mize, izdelane iz transparentnega polikarbonata, so v prostoru nevpadljive, zato so dober izbor za majhna stanovanja. Poleg polikarbonata pa pri izdelavi plošče uporabljajo še druge umetne materiale. Takšne plošče jedilnih miz so lahko enobarvne ali pa okrašene z različnimi vzorci; zelo lepa je na primer dekoracija s čipko

Naravni les za toplejši ambient

Lesena miza in stoli so že tradicionalna oprema jedilnic. Predvsem lesene mize z različnimi grčami in drugimi nepravilnostmi postajajo vedno bolj priljubljene. Izdelane so lahko iz lokalnih vrst lesa ali bolj eksotičnih, kot so na primer tik, mango in druge vrste. Iz enakega lesa je lahko izdelano tudi drugo pohištvo v jedilnici, na primer vitrine za shranjevanje posode.

Leseno pohištvo je na voljo v različnih oblikah. Stoli so lahko povsem ravnih linij ali pa z zaobljenimi in z rezbarijami okrašenimi nogami, ki spominjajo na indijske oziroma vzhodnjaške oblike. Če bi radi med seboj mešali različne materiale, dopolnite leseno kolekcijo z dodatki ali pohištvom iz ratana. Z lesom zaokroženo jedilnico pa bodo lepo dopolnili tudi dodatki iz stekla.

Ideje za ureditev jedilnice najdete tukaj.