Notranjost stanovanj je lahko vlažna zaradi neprimernega zračenja, pomanjkljive izolacije sten, vdora hladnega zraka. Če zunanje stene hiš niso dobro zaščitene pred vremenskimi pojavi, lahko to privede do trajnega vdora vlage v stavbo. Če je vlaga manj kot 18-odstotna, ni bojazni za nastanek plesni.

Plesen je najbolje preprečiti

Plesen lahko s primerni ukrepi, kot so na primer ustrezno zračenje, ogrevanje ter toplotna izolacija stanovanja preprečimo. Zaščitni premazi na osnovi klora in bazične spojine amonijaka so le kratkoročna zaščita pred plesnijo, ki ima za posledico neprijetne vonjave, ki se jih težko znebimo.

mold1.JPG

Plesen se bo čez čas znova pojavila, vse dotlej, dokler ne bomo odstranili vira vlage. Nikoli ne kupujte sredstev za zaščito pred plesnijo z nejasnimi učinki delovanja, še posebno ne tistih, ki vsebujejo aktivni klor ali fungicidne dodatke.

Ukrepi

Prvi ukrep je dezinfekcija s plesnijo okuženih zidov in okuženega pohištva. Običajno to naredimo spomladi, ko so dnevi primerni za prezračevanje prostorov. Pri Jubu svetujejo uporabo Algicida, ki ga redčimo z vodo v razmerju 1:5 ali 1:4. Sredstvo pustimo učinkovati 8 do 12 ur in ponovimo postopek.

Po 8 urah ali več nanesemo proti plesni zaščiteno barvo Jupol Citro, ki bo steno zaščitila približno leto dni ali več, odvisno od prezračevanja tako izpostavljenih površin.

mold.jpg

Ko boste  odpravljali posledice vlage, je treba pohištvo odmakniti najmanj 10 centimetrov od stene, da se prezračevanje slabo toplotno izoliranih sten sploh lahko začne. Prezračevanje lahko pospešite s pravilno namestitvijo tihih električnih ventilatorjev, ki jih prižgete po nekaj ur na dan, da ostane stena suha, ali pa z namestitvijo posebnih stropnih ali stenskih električnih plošč, ki prerazporedijo toploto.

Vsekakor pa računajte, da boste v prihodnje morali poskrbeti za dodatno toplotno izolacijo zidov in prostore bolje prezračevati.

Upoštevanje varnostnih navodil

Pri rokovanju z zaščitnimi sredstvi uporabljajte zaščitne rokavice. Nekatera sredstva za zaščito sten pred plesnijo vsebujejo spojine klora, amonijaka in topila, zato so lahko nevarna. Izbirajte rajši takšne na osnovi soli borovih kislin ali na vodni osnovi.

mold2.JPG

Včasih je plesni najbolj odstraniti s preverjenimi hišnimi sredstvi, kot sta vinski kis ali mešanica alkohola (97-odstotnega) in salicilne kisline (3-odstotne), ki ju kupite v trgovini ali lekarni.