Visoki cvetlični lončki so najbolj primerni za rastline, ki imajo globoke korenine, pa tudi za manjše grmičke in drevesa. V nizkih cvetličnih lončkih pa se dobro počutijo rastline s plitkejšimi koreninami, pa tudi gomoljnice. Cvetlična korita, ki jih je mogoče obesiti, so idealna za vzpenjavke in rastline, ki  rastejo navzdol.

Glineni lončki

Posode iz močnejšega materiala so primerne za vrt ali balkon, ker z lahkoto zdržijo zunanje razmere. Glineni lončki so porozni, zato lahko zrak z lahkoto prodira skozi njih. To hkrati pomeni, da se rastline hitreje sušijo, zato jih je treba pogosteje zalivati; po drugi strani pa njihove korenine ostanejo hladne. Na žalost se lahko glineni lončki precej hitro razbijejo.

san_antonio_tx405.jpg

Betonska korita

Bolj trpežna so betonska korita, ki se lahko brez težav upirajo tudi zelo močnemu vetru in dežju, preživijo pa tudi zmrzal. Je pa potrebno tudi v njih rastline bolj pogosto zalivati. Njihova pomanjkljivost je, da jih težko premikamo, zaradi svoje teže pa so seveda tudi povsem neprimerna za balkone ali dvignjene terase, vendar idealna za vzgojo grmičevja in manjših dreves.

Keramični lončki

Glazirana keramika nudi veliko stilov in barv. Je skorajda najbolj dekorativna oblika lončka, zato je tudi najdražja. Ker so lončki po navadi manjši, poleg tega pa so lomljivi, jih uporabljamo samo v notranjih prostorih.

beveled_arabesque_pots.jpg

Kovinska korita

Kovinska korita lahko stojijo zunaj ali znotraj, vendar pa bodo posebno zunaj sčasoma zarjavela. Poleg tega jih je treba postaviti v senco, sicer se lahko precej segrejejo. Vrtnarji po navadi priporočajo, da jih uporabljamo tako, da vanje položimo še plastičen lonček. Tako rastline zavarujemo pred rjo in vročino.

Lesena korita

Lesena korita obstajajo v mnogo različnih stilih. Najbolj priljubljena so iz lesa cedre, ki je izredno trpežen, poleg tega pa še odganja škodljivce. Les pa ne sme biti kemično obdelan, saj lahko kemične snovi preidejo v prst in škodujejo rastlinam. Posebno užitnih rastlin torej nikoli ne smemo postaviti v lesena korita, ki so bila kemično obdelana - razen seveda, če notranjost obložimo s plastiko. Ta pa podaljša tudi življenjski rok neobdelanega lesa, ki lahko sčasoma začne gniti. 

 

img_1045.JPG

Lonček iz polirezina

Cvetlični lončki iz polirezina so lahki, zelo dobro pa se upirajo tudi slabemu vremenu, zato jih lahko brez težav postavimo na balkon ali strešno teraso. Čprav so tako lahki, jih veter namreč ne more kar tako prevrniti, poleg tega pa so tako trpežni, da jih slabo vreme ne uniči. Po navadi so tudi poceni. 

Lončki iz steklenih vlaken in plastike

Obstajajo tudi cvetlični lončki iz steklenih vlaken, ki pa niso zelo izolativni, zato rastlinam, ki živijo zunaj, nudijo manj zaščite. Bolj primerni so torej za sobne rastline. Za notranje prostore pa so primerni tudi manj stabilni plastični lončki. Sicer so verjetno najbolj poceni izbira, nudijo pa še veliko barv. Zelo dobro tudi zadržujejo vlago, zato rastline ni treba prepogosto zalivati.

 

front_porch_1.jpg

Lončki iz polistirena

Na voljo pa je še ena izjemno lahka možnost: cvetlični lončki iz polistirena, ki so prav tako zelo poceni, nudijo pa tudi veliko stilov. So tudi dovolj izolativni, da lahko zaščitijo rastline, ki jih imamo zunaj, po drugi strani pa jih zelo močan veter lahko prevrne.