Mesto sajenja

Za vsako rastišče in vsak kotiček na vrtu se najde rastlina. Največji izbira je seveda pri tistih, ki potrebujejo za svojo rast sončno lego in rodovitna tla. Tudi vroča in skromna rastišča niso ovira za sajenje trajnic. Z njimi lahko ozelenimo strehe, škarpe, skalnjake in druga suha mesta. Takšne rastline so posebno primerne za vse, ki imajo radi lepo okolje, nekoliko manj pa vsakodnevne vrtnarske aktivnosti z zalivanjem in drugimi načini oskrbovanja vrtnih rastlin.

Izbira rastlin

vrt_1_253.jpg

Pri izbiri trajnic se odločamo glede na cvetenje, obliko rasti, barvo in obliko listov, višino, širino in še druge lastnosti, ki so pomembne pri oblikovanju vrtnih gredic. Žive barve cvetja prinesejo v vrt mavrično razpoloženje neštetih odtenkov in oblik. Mnoge se najbolje odrežejo v skupinah, posamezne z močno osebnostjo pa lahko sadimo tudi same. Pri umirjenih kombinacijah je večji poudarek na zelenju, takšne lahko uporabimo v majhnih zaprtih vrtovih z veliko senčnih prostorov, odprte in sončne grede pa zapolnimo z raznobarvnimi kombinacijami. Nekatere trajnice so zanimive tudi zaradi prijetnega vonja. Takšno so sivke, nageljčki, levkoje in druge, zato jih sadimo tam, kjer se več zadržujemo.

Načini oblikovanja gred

Gredo lahko oblikujemo tako, da je večinoma vidna samo z ene strani, zaključuje pa jo stena, ograja, živa meja ali večje rastline, in kot otok. Ta je vidna z vseh strani, zasadimo pa jo z rastlinami, ki imajo močno rast in ne potrebujejo dodatne opore. Ker je večina trajnic najlepša v poletnih mesecih, za daljšo atraktivnost grede poskrbimo s sajenjem spomladanskih čebulic in okrasnih grmovnic. Kombiniramo lahko tudi manjša drevesa in enoletnice, ki zapolnijo prostor med še ne dovolj razraslimi trajnicami.

Sajenje in presajanje

vrt_2_253.jpg

Tla pred sajenjem ustrezno pripravimo in založimo s hranili. Po cvetenju lahko trajnice tudi delimo in presadimo, da se do jeseni lepo primejo in razrastejo. Mlade rastline redno zalivamo in pazimo, da je prst okrog korenin stalno vlažna. Kratka navodila, ki so priložena k sadikam, upoštevamo pri razdalji sajenja, da omogočimo vsaki rastlini optimalne pogoje in prostor za razvoj.

Oskrba trajnic

Z rezanjem nekatere že odcvetele trajnice spodbudimo k ponovnemu cvetenju. Takšni so ostrožniki, zvončnice in druge, mnoge pa se na cvetenje šele pripravljajo in so prave cvetlice poletja. Sicer je večina trajnic odporna in ne potrebuje veliko nege, ko se enkrat razraste, kljub temu pa nam bodo hvaležne za vsako pozornost. Listno gnojenje je še posebno dobrodošlo v vročih in suhih dneh, ko je delovanje koreninskega sistema zaradi pomanjkanja vode upočasnjeno. Zastiranje zemlje na novih gredah, kjer rastline še niso sklenjene, pa bo upočasnilo izsušitev in zbitje tal ter razraščanje plevelnih rastlin.

Trajnice najpogosteje sadimo zaradi lepega cvetenja, vendar je pri oblikovanju gredic pomembno tudi njihovo zelenje. To še posebno velja upoštevati pri zasaditvi majhnih vrtov, ki so lahko kljub omejenemu izboru rastlin izjemno zanimivi in atraktivni večji del leta.