Ob tej priložnosti smo se zato pogovarjali z Vojkom Golmajerjem, direktorjem podjetja Velux Slovenija, d.o.o.

velux_golmajer.jpg

Na katere svoje izdelke ste še posebno ponosni?

Najbolj smo ponosni na strešna okna, saj so naš glavni izdelek, ki mu posvečamo največ pozornosti. Gre za izdelek, ki ga Velux razvija in daje na trg že celih sedemdeset let. Takoj zatem pa sledijo senčila. Okna v prostor dovajajo svetlobo, senčila pa ponujajo nadzor nad njo kot tudi nad toploto. Ponujamo torej oboje – tako dovajanje svetlobe kot njen nadzor.

Kaj vas loči od konkurence? Zakaj bi se bralec odločil za vas, ne pa za katero drugo podjetje?

Loči nas to, da so strešna okna in spremljajoči izdelki edino, s čimer se ukvarjamo; naš glavni fokus so že sedemdeset let. To pomeni, da je za vsakim izdelkom ogromno razvoja in testov. Velux ima tudi lasten vetrovnik, v katerem preizkuša svoje izdelke v najbolj zahtevnih razmerah. Poleg zagotovljene kakovosti izdelka ponujamo tudi celostno ponudbo: od izrisa idejnih načrtov do svetovanja in servisa ter seveda pomoči pri vgradnji. Če vgradnja ni kakovostno izvedena, tudi kakovost izdelka ne pride do želenega izraza.

Čemu v zadnjem času posvečate še posebno pozornost?

Največ pozornosti posvečamo spreminjanju pogleda na uporabo svetlobe. Seveda podpiramo trend zmanjševanja porabe energije, vendar pa se vse prevečkrat dogaja, da se v ta namen zmanjšuje količina svetlobe v prostorih, s tem pa se zmanjša tudi kakovost bivanja. Menimo, da je treba hkrati čim bolje poskrbeti tako za energijsko varčnost in varovanje okolja kot tudi za kakovost bivanja. Pomembno je torej optimizirati porabo energije, vendar le do meje, ko se stanovalci v objektu še dobro počutijo. Ne podpiramo denimo fiksne zasteklitve. Okno se mora odpirati in omogočiti stik z okolico.

Kako lahko vaši izdelki pomembno izboljšajo kakovost bivanja?

Kakovost bivanja izboljšajo na več ravneh. Ena je dovajanje svetlobe v prostor, svetloba pa izboljša počutje in zdravstveno stanje stanovalcev. Znano je denimo, da se otroci v dobro osvetljenih prostorih bolje učijo. Skozi okno lahko pozimi sonce prostor dodatno ogreje; v naši ponudbi pa so tudi solarni kolektorji, ki zmanjšajo porabo energije za ogrevanje tople vode. Danes ljudje v Evropi v zgradbah preživijo okoli 90 odstotkov časa, zato je pomembno, da te omogočajo čim večje udobje. Hkrati pa te zgradbe porabijo kar 40 odstotkov energije, zato je treba nekaj storiti tudi na tem področju.

Kakšna je razlika med strešnim oknom in svetlobnikom? Kdaj priporočate namestitev slednjega?

Svetlobnik se namesti tja, kjer se strešnega okna ne da; torej takrat, ko v prostoru ni poševnine, kamor bi ga lahko vgradili. Bistvena razlika med njima pa je, da svetlobnik ne omogoča prezračevanja in da njegove svetlobe ne moremo nadzorovati s senčili. Poleg tega ne omogoča stika z okolico. Skozi njega ne moremo pogledati na okolico.

Kako varna pa so strešna okna, ko pada toča?

Vsa naša okna imajo kaljeno zunanje steklo. To pomeni, da zaradi običajne toče ne more počiti. Prej bodo pravzaprav počili strešniki. Sicer pa je na voljo tudi lepljeno steklo, ki v primeru razbitja ne more poškodovati ljudi.

Ponujate tudi strešna okna za pasivne objekte?

V ponudbi so tudi okna, ki zadovoljujejo zahteve pasivne hiše. V tem primeru je pravzaprav na voljo sistem, ki ima tudi posebne izolativne okvirje, ki stik med oknom in notranjo izolacijo pomaknejo bolj v notranjost. Pomembna pa je tudi pravilna vgradnja, ki prepreči pojav toplotnih mostov.

Kdaj priporočate vgradnjo zunanjega senčila, kdaj pa rolete?

Senčilo zmanjša vhod sončne toplote skozi okno za do 80 odstotkov, roleta pa do 90, vendar ima to pomanjkljivost, da skoznjo ne moremo videti. Roleta torej ne prepušča svetlobe, zato pa poveča učinek izolacije. Tudi hrup v primeru dežja je manjši za 12 decibelov. Za primerjavo: trije decibeli pomenijo za človeka kar pol manjši hrup. Velux ima razvita tudi inteligentna senčila oziroma rolete, ki jih aktivirajo senzorji.

Kakšna pa je razlika med zunanjim in notranjim senčilom?

Zunanje senčilo je namenjeno zaustavljanju vročine, notranje pa zmanjševanju količine svetlobe v prostoru pa tudi dekoraciji. Velux denimo ponuja notranja senčila z umetniškim dotikom znanega Karima Rashida. Žaluzije pa lahko svetlobo celo usmerjajo, zato so zelo uporabne v delovnih prostorih.

Je te izdelke mogoče vgraditi tudi naknadno?

Naknadno je mogoče vgraditi vsa senčila in tudi komarnik oziroma mrežo proti insektom. Brez težav je mogoče zamenjati tudi staro strešno okno. Nekoliko bolj zahtevna je postavitev strešnega okna, kjer ga prej ni bilo, saj to pomeni preboj strehe. Toda tudi to je manj zahteven poseg, kot si ljudje predstavljajo, in ne traja več kot en dan. Naknadno je mogoče oknu vgraditi tudi elektromotor. Ta je posebno priporočljiv, kadar okno težko dosežemo, saj ga v tem primeru lahko nadzorujemo z daljinskim upravljalnikom.