Že dolgo je znano, da je hrana, ki je bila pridelana brez kemikalij in pesticidov, fosilnih goriv, gnojil iz odpadkov ali genetsko spremenjenih semen, bolj zdrava od običajno pridelane. Podobno velja za meso – manj škodljivo za zdravje je meso živali, ki jih niso pitali s hormoni in antibiotiki. Organsko pridelana živila vsebujejo več hranilnih snovi, verjetno tudi zaradi tega, ker si lahko zemlja opomore od intenzivnega gojenja in škropljenja.

Vendar pa je organsko pridelana hrana po navadi precej draga. Sploh v teh časih recesije, ko na tisoče ljudi izgublja službe, si nekateri kupovanja drage hrane, pa četudi je zdrava, enostavno ne morejo privoščiti. Tudi zato vam bo spodnji seznam živil, za katera je manjša verjetnost, da so na njih (vsaj na njihovih užitnih delih) po običajnem umivanju ostali pesticidi - četudi živila niso iz organske pridelave - verjetno prišel prav.

asparagus1.jpg

Čebula, šparglji, brokoli

Čebula nima toliko naravnih škodljivcev, zato jo običajno manj škropijo s pesticidi. Ko jo kupujete, glejte, da je čvrsta, da ima značilen vonj, ki ne sme biti premočan, ter da nima poškodb. Hranite jo v suhem, hladnem prostoru ali v hladilniku. Tudi šparglji in brokoli so precej odporni na škodljivce in bolezni. Pred zaužitjem jih vseeno dobro operite.

Avokado, mango, ananas, kivi, papaja, lubenica

Tako avokado kot mango, papaja, ananas, lubenica in kivi imajo lupino, skozi katero pesticidi ne morejo priti v meso. Vseeno je dobro, da prve tri pred zaužitjem še umijete. Izberite avokado, ki ni preveč zrel in je čvrst na otip – čez nekaj dni bo v vaši kuhinji lepo dozorel. Hraniti ga je treba na sobni temperaturi. Tudi pri nakupu ananasa in kivijev pazite, da niso preveč zreli in nimajo premočnega vonja ali poškodovane lupine. Mango naj bo svetle barve – oranžne, rdeče, rumene. Naj bo čvrst, a ne pretrd.

corn_close_up.jpg

Koruza in grah

Sicer pri gojenju koruze uporabljajo precej gnojil, vendar pa na zrnih po navadi ni pesticidov. Nič se ne more primerjati s pečeno koruzo, ki jo pozno poleti dobite na bližnji njivi (z dovoljenjem njenega lastnika, seveda).

fresh_cabbage.jpg

Zelje

Tudi za pridelavo zelja ni potrebnih na tone pesticidov. Poleg tega zelje vsebuje beta karoten, zaradi česar mu nekateri pravijo kar superhrana. Pri nakupu bodite pozorni na to, da so listi čvrsti, svetleči in hrustljavi ter ne kažejo znakov porumenelosti. Zunanje liste zavrzite. Zeljnate liste lahko sicer operete podobno kot zeleno solato.