Da bi se temu izognili, v nadaljevanju predstavljam nekaj osnovnih izrazov, ki jih boste slišali v prodajnih salonih talnih oblog. Temu lahko rečemo parketna abeceda.

A

Absorpcija vode

Je sprejemanje vode v tekoči fazi. Voda prodre v prazne pore lesa. Absorpcija vode je manjša pri kakovostno površinsko obdelanih parketih oziroma pri parketih, kjer je površina obdelana z laki ali olji, ki preprečujejo prodiranje vode v les.

Adsorpcija vode

Je sprejemanje vode v plinasti fazi (para). Les je higroskopičen, kar pomeni, da sprejema in oddaja vodo v plinasti fazi. Do adsorpcije vode v les pride v primeru, ko je les suh in zrak vlažen. Posledica adsorpcije vode je vlaženje lesa in s tem tudi njegovo nabrekanje.

Antistatični sistem

Kdo še ni občutil pogostega električnega naboja, še posebno v mrzlih mesecih, ko je zrak v bivalnih prostorih zaradi ogrevanja precej suh? Ta neprijeten pojav večkrat doživimo že ob dotiku vratnih kljuk ali ko vzamemo v roke katero od električnih naprav. Antistatični učinek je posledica posebnega sloja, s katerim je prevlečen laminatni pod. Pri tem učinku laminatnega poda boste lahko pozabili na neprijetno iskrenje, saj antistatični učinek z leti ne popusti. Ima namreč vseživljenjsko garancijo.

B

Barva lesa

Barva lesa je v prvi vrsti odraz drevesne vrste in rastišča. Barvni toni segajo od svetlih, belkastih, rdečkastih, rumenkasto rjavih vse tja do temnih, črnih tonov. Barva je lahko tudi posledica zunanjih dejavnikov, kot je npr. UV-svetloba, zaradi katere les posivi ali porumeni. Take barvne spremembe so nezaželene, vendar jih moramo upoštevati pri nakupu parketa, saj se jim ne moremo popolnoma izogniti. Še posebno bodimo pozorni pri parketih, ki so izdelani iz svetlejših drevesnih vrst.

Beljava

Zunanji del drevesa, v katerem so hranilne snovi drevesa. Zaradi tega je les slabo obstojen in dimenzijsko manj obstojen. Beljava pri parketih višje kakovosti ni dovoljena.

Belo prani

Površinska obdelava talne obloge, po kateri dobi izdelek rustikalen, staran videz. Površino lesa najprej krtačijo in razijo, da površina dobi grobo strukturo. Potem nanesejo belo lužilo (lahko tudi druge barve, npr. črne) in ga po določenem času izbrišejo (izperejo). Belo lužilo ostane v porah, medtem ko tistega na površini odstranijo.

alpod_264_1.jpg

C

Sistem spajanja click

Zahvaljujoč suhomontažnemu sistemu click in loc je parket zelo enostaven za polaganje. Suhomontažni sistem polaganja zagotavlja hitro in čisto montažo talne obloge. Vrhnji del je dovolj debel, da omogoča ponovno brušenje in obnovo (velja za lepljene parkete na tla), pri čemer parket ne izgubi svoje lepote in trajnosti.

Country videz vrhnjega sloja

Zelo živahno in rustikalno sortiranje. Večje razlike v barvi in strukturi so očitne. Premer grč v parketu ni omejen, če ne vplivajo na stabilnost in ravnost lamel. Počene grče se lahko zapolnijo. Zdrava beljava dovoljena. Modri madeži in vodne lise dovoljeni.

D

Dimenzijska stabilnost

Les je higroskopičen material, kar pomeni, da se dimenzijsko prilagaja relativni zračni vlagi, temperaturi zraka in vlagi v gradbeni konstrukciji. Pri spreminjanju vlažnosti se les dimenzijsko spreminja in deformira. Poznamo dimenzijsko bolj in manj stabilne lesove. Najmanj stabilna sta bukev in javor, zato ju odsvetujemo za ekstremne razmere – toplovodno talno gretje. Dimenzijsko stabilnejši so večslojni parketi v primerjavi z masivnimi. Parket priporočamo le za prostore, ki so hidroizolirani in zagotavljajo sorazmerno stabilno klimo.

Dimljeni parketi

Posebna obdelava lesa v komori, v katero spustijo dim. Površina lesa na tak način potemni. Temnost odtenka je odvisna od časa izpostavljenosti.

Dvoslojni gotovi parket

Sestavljen je iz deščic manjših dimenzij, ki imajo na vseh štirih straneh spoje pero-utor. Parket je sestavljen iz dveh slojev. Osnova je lahko vezana plošča, HDF-plošča ali pa elementi smreke, breze, heveje ali topola. Vrhnja plast je iz 3,5–6 mm debelega sloja prvovrstnega (plemenitega) lesa. Površina je že obdelana – brušena in 6–7-krat lakirana ali UV-oljena.

E

Extra videz vrhnjega sloja

Zdrave grče do 3 mm dovoljene. Črne grče premera 1 mm dovoljene, a ne v skupinah. Dovoljena je le manjša razlika v barvi in strukturi. Madeži, beljava in spremembe v barvi niso dovoljeni.

F

Parket fine line

Fine line je umetno sestavljena plast. Naredijo jo tako, da narezane plasti lesa zlepijo skupaj in ponovno režejo. Na tak način pridobijo poljubne barve in oblike teksture. Tekstura je tudi povsem enaka pri vseh elementih, kar ni značilnost masivnih lesov. Končna debelina plasti pri parketih je 4 mm in tako omogoča ponovno brušenje. Vrhnjo plast fine line lahko srečamo pri dvo- in trislojnih parketih. S svojimi ozkimi deščicami poskrbijo za živahen videz vaših tal.

G

Gostota lesa

Gostota lesa je izražena v kg/m3 in odločilno vpliva na trdoto in toplotno prevodnost lesa. Odvisna je od drevesne vrste oziroma od sestave lesa. Gostota in trdota lesa sta zelo pomembna dejavnika pri izbiri ustreznega parketa. Velja, da les z manjšo gostoto in trdnostjo ni primeren za bolj obremenjene prostore.

I

Industrijski parket

Industrijski parket je sestavljen iz večjega števila lamel, ki jih lepimo na suho podlago. Debelina parketa je do 22 mm, posamezna lamela pa je široka do 15 mm in dolga do 300 mm. Površina je neobdelana, končno obdelavo (brušenje in lakiranje ali oljenje) opravimo po končni montaži na podlago. Industrijski parket lahko polagamo tako, da so lamele poravnane ali pa postavljene naključno, kar daje parketu poseben videz. Parket je primeren za prostore z večjo obremenitvijo, saj ga je mogoče obnavljati. Svetujemo površinsko obdelavo z oljem.

K

Krčenje lesa

Les se krči zaradi oddajanja vezane vode, ki je vezana v celični steni na celulozne molekule. Les se v različnih smereh različno krči (anizotropija): vzdolžno 0,5 odstotka, prečno – radialno (1–5 odstotkov), prečno – tangencialno (5–10 odstotkov).

Krtačene deske

Mehkejši delci lesa se odstranijo s površine deske, kar ustvari zelo lepo strukturo s površino, ki je trdnejša, bolj obstojna in bolj odporna proti udarcem. Lahko jih naravno oljite ali UV-oljite.

Kakovostni razred parketa

Parket ocenjujejo proizvajalci. Glede na zunanje (estetske) značilnosti, kot so grčavost, tekstura, prisotnost smolnih kanalov, barvne variacije, interne ali javne standarde ga uvrščajo v različne razrede: , Ο, Δ, I, II, III, A, B, C, D, ekstra, standard, rustik, VS, exquist, select, natur, design, struktur…). Te oznake se nanašajo le na videz površine in nimajo nobene povezave s kakovostjo izdelave parketa.

alpod_264_2.jpg

L

Sistem spajanja loc

Sistem loc omogoča, da deske s pomočjo natančno izdelanih peres in utorov enostavno položite brez uporabe lepila. Ker gre za suhomontažni sistem, je parket pohoden takoj po polaganju. Seveda ga lahko polagate tudi klasično z lepljenjem po spojih ali pa ga lepite po celotni površini na podlago.

N

»Natur« videz vrhnjega sloja

Bolj živahno sortiranje. Premer grč ni omejen, če ne vplivajo na stabilnost in ravnost lamel. Počene grče se lahko zapolnijo. Izrazite spremembe v barvi in strukturi so dovoljene. Le manjši trakovi beljave ob robovih dovoljeni. Madeži niso dovoljeni.

P

Plavajoče polaganje

Način polaganja vseh vrst talnih podov, kjer se ne uporablja togo pritrjevanje na podlago s pomočjo lepljenja ali žebljev. V primeru parketov, ki imajo pero in utor, je treba lepiti po spoju. V primeru samozateznih spojev (t. i. spoji click) lepljenje v spoju ni potrebno.

Površinska zaščita

Parket je lahko lakiran ali oljen. Oljen parket ima bolj naraven videz kot lakiran, ki je lahko sijajen ali matiran. Barvne razlike med lakirano in oljeno površino si oglejte na vzorcih v salonu. Lakirana površina je manj zahtevna za tekoče vzdrževanje. Ko se obrabi, zahteva brušenje in lakiranje. Oljena površina zahteva večje tekoče vzdrževanje (premaz enkrat na leto). Popolna obnova primerno vzdrževanega oljenega parketa večinoma ni potrebna.

R

Radialna tekstura (sredinska deska)

Žagana je tako, da smer režnje poteka pravokotno na letnice. Vzorec teksture je vzporedno progast in raven, pri določenih drevesnih vrstah, npr. hrastu, so vidne bleščice (lesni trakovi). Tak parket je dobro dimenzijsko stabilen.

Ročno skobljanje (angl. Handscraped)

Posebna obdelava površin masivnih in večslojnih parketov z ročnimi skobljiči. Po obdelavi površina ni več ravna, ampak valovita. Parket dobi staran, rustikalen videz.

Rustikalen videz vrhnjega sloja

Zelo živahno in rustikalno sortiranje. Večje razlike v barvi in strukturi so očitne. Premer grč ni omejen, če ne vplivajo na stabilnost in ravnost lamel. Počene grče se lahko zapolnijo. Zdrava beljava dovoljena.

S

Select videz vrhnjega sloja

Zdrave grče do 8 mm in črne grče premera do 2 mm (če ne tvorijo skupine) so dovoljene. Majhne razlike v barvi in strukturi so dovoljene. Beljava in spremembe v barvi niso dovoljene.

alpod_264_3.jpg

T

Tangencialna tekstura (bočnica)

Žagana je tako, da smer režnje poteka tangencialno na letnice. Vzorec teksture je valovit, nakodran in bolj naključen. Dimenzijska stabilnost parketa, izdelanega iz take deske, je slaba.

Tehnika staranja parketa

Poskrbi za lep in naraven videz tal, ki so v dolgih letih uporabe dobila privlačen star videz. Starani podi so odlični za prenovo tal v gradovih, dvorcih in drugih zgodovinskih zgradbah, hkrati pa lahko oplemenitijo tudi videz modernih stanovanj in poslovnih prostorov.

Toplotna prevodnost

Je zelo pomembna lastnost za parkete s toplovodnim talnim gretjem. Čim nižja je vrednost faktorja, tem primernejši je za vgradnjo na estrih s toplovodnim talnim gretjem. Večje debeline parketa zmanjšujejo prehodnost toplote, zato so manj primerni za toplovodno talno ogrevanje. Priporočamo čim tanjše (dvoslojne) parkete. Vgradnjo parketov na električno talno gretje odsvetujemo.

Termično obdelan les

Ima povečano trajnost, zaradi česar je primeren za lesene obloge za fasade in pregrade, ki ščitijo pred dežjem. Termična obdelava spremeni lastnosti lesa, ki postane zaradi tega trajnejši, predvsem pa bolj odporen proti vlagi in vremenskim razmeram. Njegova življenjska doba je brez dodatne kemične zaščite do 30 let. Trajnost termolesa je daljša zaradi razpadanja hemiceluloz pri temperaturah do 212 stopinj Celzija. Hemiceluloze so namreč glavni vir hrane trohnobam, ki razkrajajo les in s tem zmanjšujejo njegovo trajnost. Termoles je tako tudi odporen proti glavnim vrstam lesnih insektov (kozlički, trdoglavci…). Termoles ni odporen proti rasti alg na njegovi površini. Les jim ponuja samo mehansko oporo, zato ga ne poškodujejo in ne zmanjšujejo njegove trajnosti. Edini problem je torej estetske narave. Rast alg lahko preprečimo s površinsko zaščito. Termoles ima večjo stabilnost kot termično neobdelan les. Po termični obdelavi se lesu zmanjša tudi higroskopičnost oziroma sposobnost sprejemanja in oddajanja vode v plinasti fazi. Zaradi tega termično obdelan les počasneje reagira na spremembe vlage v zraku, s tem pa sta njegovo krčenje in nabrekanje manjši. V naši ponudbi termično obdelanih lesov so naslednje drevesne vrste: jesen, hrast, bor in smreka.

Trdota lesa po Brinellu

Jekleno kroglo premera 10 milimetrov z določeno močjo (odvisna je od gostote materiala) 15 sekund pritiskamo na površino izbranega lesa; z mikroskopom izmerimo odtis, narejen v lesu. Trdnost lesa po Brinellovi lestvici izračunamo tako, da delimo težo, ki je pritiskala na les, z izmerjenim odtisom. Razdelitev lesa po Brinellovi lestvici; navedene trdote so le približne vrednosti, dejanske se spreminjajo odvisno od območja rasti dreves in načina rezanja (položaj letnic).

U

UV-oljene deske

UV-olje je sestavljeno iz 60 odstotkov obnovljivih naravnih surovin. UV-oljene površine zahtevajo manj čiščenja in vzdrževanja ter so zelo obstojne. Če želite naraven, matiran videz naravno oljenih površin in bi hkrati radi porabili relativno malo časa za čiščenje in vzdrževanje, priporočamo UV-oljeno površino.

V

Vlažnost lesa

Vlažnost lesa je razmerje med maso vode v lesu in maso absolutno suhega lesa, izraženo v odstotkih. Vlažnost lesa se spreminja v skladu z relativno vlažnostjo in temperaturo zraka. Ravnovesna vlažnost lesa je tista vlažnost lesa, ki jo pridobi les po določenem času v določenem prostoru in je lahko v intervalu od 0 do 30 odstotkov. Tako je v prostoru z vlažnostjo 50 odstotkov in temperaturo zraka 20 stopinj Celzija ravnovesna vlažnost lesa 9 odstotkov. Spreminjanje vlažnosti lesa spremljata krčenje in nabrekanje lesa. Za dimenzijsko stabilnost parketa je zato zelo pomembno, da se klima v prostoru ne spreminja preveč.

Jani Curl, Alpod