Od ustanovitve leta 1886 si je Bosch oblikoval ugled in postal vodilni ponudnik tehnologije in storitev na globalni ravni. V poslovnem letu 2011 je več kot 300.000 zaposlenih s prodajo izdelkov s področja avtomobilske in industrijske tehnologije, izdelkov za vsakdanjo rabo in gradbene tehnologije ustvarilo 51,4 milijard evrov prometa. Bosch Group vključuje podjetje Robert Bosch GmbH in več kot 350 podružnic ter hčerinskih podjetij v približno 60 državah. Prav širitev na svetovnem trgu in mreženje na področju proizvodnje ter prodaje predstavljajo osnovo za nadaljnjo rast. Podjetje s svojimi izdelki izboljšuje kakovost življenja ljudi, saj zagotavlja rešitve, ki so inovativne in koristne.

bosch_tiskovna_konferenca_b.jpg

Prodaja skupine Bosch Group v Sloveniji zrasla za 21 odstotkov

Skupina Bosch Group je v Sloveniji v poslovnem letu 2011 nadaljevala z rastjo. Vodilni ponudnik tehnologije in storitev je svojo prodajo vključno z notranjimi dobavami povečal za 21 odstotkov, na 191 milijonov evrov. Prodaja na slovenskem trgu se je povečala za skoraj 6 odstotkov na 51 milijonov evrov, ob tem so se naložbe zvišale za 38 odstotkov na 11 milijonov evrov. Družba Bosch trenutno v Sloveniji zaposluje več kot 900 sodelavcev – skoraj 100 več kot prejšnje leto. Na tiskovni konferenci v Ljubljani je Javier Gonzales Pareja, generalni direktor podjetja Bosch za regijo Adria, razložil: "Povpraševanje po vrhunski tehnologiji se povečuje, ta trend pa nam omogoča, da še okrepimo naš položaj na trgu."

Inovacije in nova tehnologija za električna orodja

Poslovno področje Električnih orodij je nadaljevalo s predstavljanjem inovativnih izdelkov in tehnologij. Kot v preteklem letu je bilo tudi letos na slovenskem trgu predstavljenih več kot 100 novih izdelkov. Pomembna novost je električni motor, ki se uporablja v novi generaciji brezžičnih orodij. Daljša življenjska doba izdelkov in podaljšano trajanje baterije sta dve glavni značilnosti nove ponudbe električnih orodij. Tako novi profesionalni kotni brusilniki vključujejo nove standarde dolge življenjske dobe (kar potrjuje neodvisni inštitut za preizkušanje v Nemčiji), ki je do šestkrat daljša kot pri izdelku glavnega konkurenta.

orodje_bosch.jpg

Razširjena ponudba izdelkov v trgovini z avtomobilsko tehniko

Od predstavitve številnih novih diagnostičnih izdelkov na trgu v letu 2011 družba Robert Bosch ponuja širšo ponudbo izdelkov v trgovini z avtomobilsko tehniko. Eden izmed najpogosteje uporabljenih izdelkov pri diagnostiki gospodarskih vozil je preizkuševalnik KTS TRUCK s programsko opremo ESI. Boscheva oprema za delavnice je bila na trgu dobro sprejeta, ponudba izdelkov pa je bila dopolnjena z napravami za montažo in balansiranje pnevmatik. Mreža servisnih delavnic Bosch je največja neodvisna veriga delavnic na svetu, ki so opremljene z najnovejšo tehnologijo ter ponujajo široko paleto storitev. 21 servisnih delavnic Bosch v Sloveniji je del mreže okrog 15.000 delavnic po celem svetu.

Poslovanje skupine Bosch Group v letih 2011/12

V poslovnem letu 2011 je Bosch kljub šibki rasti svetovnega gospodarstva beležil večjo rast od načrtovane. Prodaja se je povečala za devet odstotkov in je dosegla 51,5 milijarde evrov. Dobiček pred obdavčitvijo je znašal 2,6 milijarde evrov, v letu 2010 pa 3,5 milijarde. Vendar je donosnost prodaje s 5,1-odstotno rastjo ostala pod želenim pragom. Pri Boschu so že v januarju, ko so predstavili prve ocene poslovanja v letu 2011, kot vzrok zastoja navedli višje stroške zaradi rastočih cen surovin in nestabilnost skupne evropske valute. Poleg tega je podjetje vložilo ogromno denarja v razvoj novih poslovnih področij, zlasti elektromobilnosti in proizvodnje obnovljive energije, dodatne stroške pa je povzročilo tudi negativno prevrednotenje sredstev v sektorju solarne energije.

Več informacij pa vam je na voljo na spletni strani www.bosch.si.