Utiliti je prostor, ki je namenjen vzdrževanju perila in drobnim gospodinjskim opravilom. Ta v vsakem gospodinjstvu olajša delo s perilom, saj omogoča, da delo poteka hitreje, perila pa ni treba prenašati po stanovanju.

orhini_likanje1.jpg

Poleg pralnega in sušilnega stroja je treba predvideti prostor za košare s perilom, umivalnik, kjer bomo lahko kakšno perilo oprali ročno ali uporabili katero od sredstev za odstranjevanje madežev, omarice ali predale za detergente, sušilo za perilo (lahko je tudi manjše in zložljivo) in likalno desko, ki je lahko tudi vgrajena v katerega od elementov utilitiju.

orhini_likanje2.jpg

V vaš prostor smo v dve vrsti ob levi in desni stani postavili več odlagalnih površin. Na desni smo zaradi inštalacij namestili tako umivalnik kot tudi sušilni in pralni stroj. Ker smo ju postavili drugega nad drugim, smo privarčevali kar nekaj prostora. Od tal pa do vrha smo predvideli kar nekaj zaprtih omaric kot tudi nekaj polic.Na levi od okna sledi likalna deska, ki je obrnjena proti oknu, tako da je tam vedno dovolj svetlobe. Sledijo več drogov za obešanje perila kot tudi vgrajeni košari za umazano perilo. Ker je prostor majhen, je treba poskrbeti za kakovostno svetlobo predvsem nad likalno površino.

Jernej Orhini, notranji oblikovalec