Tak je recimo klobuk z velikimi krajci, ki vas bo obvaroval pred nevarnimi sončnimi žarki in rokavice, ki trajajo več kot teden ali dva.

Zemlja, gnojila in druge potrebščine

Vaš vrt ne bo uspeval brez bogate, rodovitne zemlje. Nekaj vam jo lahko pripelje bližnji kmet ali pa jo izboljšate z dodajanjem naravnih gnojil, ki bodo proces rasti izboljšale in pospešile. Gnojila potresite po tolikšni površini, kot jo priporočajo navodila za uporabo. Morda bo na tem mestu koristen pogovor s strokovnjakom, ki vam bo povedal, kakšno pH vrednost ima vaša zemlja. Glede na to boste prilagodili gnojila in druge dodatke.

 

vrt_zemlja_gnojilo.JPG

Ročno orodje

Potrebovali boste seveda tudi nekaj osnovnih ročnih orodij, ki vam bodo delala družbo do pozne jeseni. Prav vam bodo prišle čvrste grablje, s katerimi boste pograbili vse, kar se je odvečnega nabralo na in ob vašem vrtičku. Nepogrešljive so tudi močne vrtnarske škarje, ki vam bodo v pomoč pri obrezovanju hitro rastoče rastline in posušenih stebel. S škarjami boste strigli travo in obrezovali živo mejo, pa tudi oblikovali grmovnice. Brez dobre lopate ali »štiharice« ravno tako ne bo šlo, pri sejanju ali sajenju pa vam bo koristila tudi vrtnarska žlica. Priskrbite si metlo, s katero boste očistili zemljo in umazanijo z vrtnih kamnov in poti.

vrt_rocno_orodje.jpg
 

Pri orodju dajte prednost kakovosti

Če ne letos, boste morda že prihodnje leto želeli svoj zelenjavni vrtiček povečati. Za vsako takšno delo potrebujete orodje na dolgih ročajih. Pa smo spet pri lopati! Ko jo izbirate, pazite, da je ročaj narejen iz kakovostnega, čvrstega lesa, lopata pa naj bo iz kaljenega jekla ali kompozitnih materialov. Preverite, ali se čevelj dobro prilega na lopato; tako boste obvarovali tako čevlje kot noge. Potrebovali boste tudi kovinske pahljačaste grablje s širokim lokom, s katerimi boste pograbili listje, kamenje in ostanke rastlin za kompostiranje. S posebnimi vilami za »štihanje« boste prekopali vrtiček in ga pripravili na setev. Saditvena lopata pa vam bo pomagala izkopati globljo luknjo za rastline, pri katerih morate s koreninami ravnati posebno previdno.