Podjetje Navetas iz Velike Britanije je namreč izumilo novo tehnologijo za pametne števce, ki hkrati sledi splošni porabi energije in je sposobna razlikovati med posameznimi napravami v domu, kot so klimatska naprava, televizor, hladilnik in drugi aparati, ki za delovanje potrebujejo električno energijo.

Proces razčlenitve energije

Inovativno tehnologijo so v podjetju poimenovali proces razčlenitve energije – proces, v katerem uporabljajo elektronske računalniške algoritme, ki si zapomnijo različno porabo energije v domovanju. Tako si v roku enega ali dveh tednov, odvisno od tega, kako pogosto uporabljamo naprave, tehnologija zapomni porabo posameznih naprav, mi pa si jo lahko ogledamo na domačem računalniškem zaslonu, spletu ali mobilnem telefonu. Podatke pa samodejno pošlje tudi dobaviteljem energije.

novi_pametni_stevci_navetas_2.jpg

Predsednik uprave Navetasa Chris Saunders je inovacijo opisal kot postopek, kjer identificiramo ključne elemente naprave, na primer opredelimo lahko obremenitev (energijsko porabo) zaradi pregrevanja aparata, določimo indukcijske motorne obremenitve, porabo energije izdelkov zabavne elektronike in podobno. Tehnologija nato upošteva vse obremenitve in nam prikazuje, katere naprave porabijo ob določenem času več ali manj elektrike.

Prednosti za potrošnike in dobavitelje

Ta vrsta inovacije ima prednosti tako za uporabnike kot tudi za dobavitelje energije. Potrošniki bomo namreč lahko videli, katere naprave močno zvišujejo mesečni račun za energijo, in se na osnovi tega odločili za ključne spremembe za učinkovitejšo rabo energije v domu. Dobavitelji pa bodo po drugi strani prav tako lahko videli, pri katerih napravah v posameznem gospodinjstvu je poraba večja.

novi_pametni_stevci_navetas_3.jpg

V Navetasu so začeli sodelovati s podjetjem Sensus – ameriškim proizvajalcem pametnih števcev – skupaj že izvajajo prve poskusne programe z omenjeno tehnologijo v treh javnih ustanovah v Veliki Britaniji. Algoritmi pa se zlahka uporabljajo tudi za določanje porabe zemeljskega plina in vode v gospodinjstvih (v Sensusu izdelujejo tudi takšne števce), kar pomeni, da bi ta tehnologija lahko ubila tri muhe na en mah in prispevala k učinkovitejši porabi različnih virov energije.