V Sloveniji danes stoji prvi javni objekt, namenjen oskrbi starejših, ki je izveden v leseni montažni gradnji. Jelovica ga je izdelala in postavila po naročilu občine Kočevje. Družba dokazuje svojo vodilno vlogo ponudnika lesenih montažnih javnih objektov, saj so v zadnjih letih uspešno izvedli že več kot deset velikih in arhitekturno zahtevnih objektov. V njihovi široki referenčni paleti so se tako objektom, kot so vrtci, šole, zdravstveni domovi in večnamenske dvorane, pridružili še domovi za starejše.

dom_starejsih_obcanov_v_kocevju_2.jpg

Skoraj 3000 kvadratnih metrov v dveh etažah

V teh dneh na domu za starejše občane v Kočevju izvajajo še zadnja dela, projekt pa bo uspešno zaključen te dni. Sodobno oblikovan nizkoenergijski dom za starejše občane obsega skoraj 3000 kvadratnih metrov v dveh etažah, zato je bila izvedba objekta zahtevna tako iz konstrukcijskega kot tudi energetskega vidika. Jelovica pa je na podlagi izkušenj in znanja izdelave velikih objektov investitorju postavila objekt, ki je visoko energijsko varčen, zaradi vgrajenih naravnih materialov bivanju prijazen za uporabnike, na pogled pa simpatičen in nevsiljiv.

Priprava projekta je zahtevala večmesečno delo številnih strokovnjakov, projektantov in statikov. Poseben izziv za podjetje je bila tudi organizacija projekta, od naročanja materialov in natančne izdelave lesenih montažnih elementov do logistike in transporta na lokacijo, ki je bila usklajena z montažo objekta. Postavljen je bil v dobrem mesecu dni, kar je za objekt takšnih razsežnosti nekajkrat hitreje od klasične gradnje. Stavba doma starejših v Kočevju je tako za občino kot tudi za Jelovico pomemben mejnik na področju trajnostne lesene gradnje objektov v Sloveniji, saj se ta tip gradnje po uveljavitvi v tujini vse bolj uveljavlja tudi v Sloveniji.

bencina.jpg

Pionirski projekt gradnje javnih objektov z lesom

»Veseli nas, da smo s postavitvijo doma za starejše v Kočevju, tudi v Sloveniji, ki jo več kot polovico prekriva gozd, pokazali, kaj se da narediti z leseno, energetsko varčno gradnjo. Pionirski projekti gradnje javnih objektov z lesom v skladu s smernicami in zakonodajo o zelenih javnih naročilih, kot je dom starejših v Kočevju, so odličen prikaz pametnih investicij. Z uporabo domačih surovin ter znanja nastane tehnološko inovativen izdelek, ki se po svojih lastnostih uvršča v sam svetovni vrh. Ob tej priliki gre za smelo odločitev občine Kočevje za postavitev največjega lesenega objekta pri nas in zahvala za zaupanje. Bodočim investitorjem, ki danes vse bolj razumejo, da je sodobna lesena gradnja ob številnih energetskih prednostih lahko odlična alternativa klasični gradnji, pa velja naše vabilo na ogled tega izjemnega objekta«, je povedal Gregor Benčina, predsednik Jelovice.

Pri zasnovi lesenega montažnega doma za starejše občane, ki so jo oblikovali domači in tuji strokovnjaki različnih področij, Lidija Malerič Kamnikar, u.d.i.a., Franci Imperl, dipl. psih in Hans Peter Winter ing. arh., je funkcija narekovala obliko. S povezovalnim hodnikom se v določenih funkcijah navezuje na obstoječi dom (uprava, socialna in zdravstvena oskrba, kuhinja, skupna toplotna postaja), vendar hoče že na zunaj pokazati, da je drugačen tako po vsebini kot po funkciji. Od centralnega in skupnega hodnika se na levo in desno stran odcepita dva enaka trakta, v vsakem je organizirana ena gospodinjska skupina za dvanajst stanovalcev. Vsaka skupina ima osem enoposteljnih sob in dve dvoposteljni, kuhinjo s shrambo, jedilnico ter gospodinjsko shrambo. Po dve skupini sta povezani s centralno kopalnico, ki je posebej prilagojena za nego nepokretnih stanovalcev ali pa samo za razvajanje.

dom_starejsih_obcanov_v_kocevju1.jpg

Les kot konstrukcijski in dekorativni element

Dom za starejše občane v Kočevju se odlično zliva z identiteto kraja. Najbolj gozdnata pokrajina v Sloveniji, kjer nov objekt stoji, je sama ponudila materiale za izgradnjo - les. Les je tako uporabljen kot konstrukcijski in dekorativni element. Jelovica, ki je lani izvozila več kot 70 odstotkov svojih izdelkov na tuje trge, še naprej ostaja aktivna pri razvoju novih energijsko varčnih izdelkov, predvsem iskanju optimalnih rešitev na področju lesene montažne gradnje in lesenih oknih, s katerimi bo lahko konkurenčna doma in v tujini.