Prebarvamo lahko stene ali le del teh, barve pa vnesemo tudi z izborom dekorativnih podrobnosti ali stenskih oblog. Toda kako izberemo barvo, ki najbolje ustreza našemu počutju? Pogledati moramo tradicionalno psihologijo barv, saj ima vsaka barva drugačen pomen in sporočilo. V nadaljevanju preverite, katera barva najbolje ustreza vam.

Jasna in čista bela in nevtralni odtenki

Bela in nevtralne barve simbolizirajo čistost, jasnost in seveda nevtralnost. Spodbujajo nas, da jasno razmišljamo in rešujemo težave, obenem pa nam dajejo občutek svežine in novega začetka. Ravno zaradi tega jih zelo radi uporabljajo denimo v bolnišnicah.

Rumena predstavlja toplino

Rumena je zelo močna barva, ki spominja na sonce, zato predstavlja toplino, bogastvo in srečo. Ima namreč to sposobnost, da nas naredi vesele in nam podari energijo. Vendar pa je v prostoru ne smemo uporabiti preveč, saj obenem povzroči, da se hitreje razjezimo; prav tako pa ne sme biti presvetla.

Rdeča za moč in čustva

Še močnejša kot rumena je rdeča barva. Ena najopaznejših barv simbolizira ljubezen, nevarnost, moč in na splošno čustva. Spodbuja posameznikovo budnost, vitalnost, pogovor med ljudmi in povečuje človekovo notranjo moč. Kanček rdeče v obliki atraktivne dekoracije zato vnesite v jedilnico, dnevno sobo pa tudi v spalnico.

Svežina in naravnost zelene

Zeleni toni predstavljajo svežino in naravo, rast, zdravje, srečo, mladost in plodnost. Ta barva spodbuja proces zdravljenja in na videz pomladi kateri koli bivalni prostor.

Modra simbolizira mir, varnost, zaupanje

Modro štejemo k univerzalnim barvam, saj simbolizira mir, mirnost, stabilnost, zaupanje, samozavest, varnost, zvestobo, vodo, mraz, nebo in celo depresijo. Modri odtenki v sobi vam bodo upočasnili bitje srca, znižali telesno temperaturo in zmanjšali apetit, zato jih zagotovo uporabite v spalnici.

Zemeljska rjava ponazarja udobje

Rjavi barvni odtenki pomenijo stabilnost, razkošje, povezanost z zemljo in udobje. Ob rjavi se boste počutili elegantno, udobno, realno, boste pa tudi močnejši. Če želite v sobi ustvariti občutek prefinjenosti, je ta barva prava izbira.

Vir: www.freshome.com