Ko izbiramo barvo stene za določen prostor, se moramo ozirati na dejansko velikost prostora. Vsiljive in močne barve namreč prostor zožijo in optično pomanjšajo, na drugi strani pa mirne in nevsiljive barve dajo občutek prostornosti. Tudi glede na namembnost prostora je pomembno, katera barva bo prevladovala v določenem prostoru, saj imajo barve določen pomen in pametno se je vsaj malo ozirati na to, saj s tem pripomoremo tudi k našemu dobremu počutju, ko smo v določenem prostoru.

Nežne barve ugodno delujejo na počutje

Osnovna bela barva ponazarja pozitivnost, čistost, vendar potrebuje kombinacijo barve, da prostor zaživi. Za barvo stene je pogosta nežna rumena barva. Ta barva ima pozitiven učinek na počutje, je barva sonca, optimizma… Tudi nežna zelena barva nas navdaja s harmonijo, pomirja, je sveža in simbolizira naravo in življenje… Primerna je za spalnice, kopalnice…


Bolj živahni odtenki so primerni za dnevne prostore, saj ti simbolizirajo aktivnost in dogajanje. Kot na primer rdeča barva ponazarja energijo in vitalnost, vendar z njo ne smemo pretiravati, saj deluje vznemirjajoče, če je je preveč. Zato je primerna kot detajl pri določenem kosu pohištva. Rdečo sedežno garnituro pa si lahko privoščimo, če imamo dovolj velik in svetel prostor.

Oražna je vesela, modra pa pomirja

Oranžna barva je barva veselja in življenja. Spodbuja delavnost in kreativnost, vendar spet ne smemo pretiravati s količino te barve. Nekoliko bolj blaga oblika je barva marelice, ki deluje malo bolj umirjeno, vendar še vseeno živahno. Oranžna barva je primerna za dnevne prostore, na primer kuhinjo ali jedilnico. Moč in skrivnostnost pa ponazarja črna barva. Ni primerna za barvo stene, jo pa zasledimo pri pohištvu, sploh pri modernejših kosih. Za to, da ne deluje vsiljivo, potrebuje velik in svetel prostor. V manjšem prostoru pa deluje mračno in moreče. V zadnjem času jo zasledimo v obdelavi visokega sijaja pri pohištvenih elementih, tako v dnevni sobi kot v kuhinji. Tudi usnjena črna sedežna garnitura ima večno eleganco.


Modra barva v prostoru deluje sproščujoče in pomirja. Lepo se kombinira s pastelnimi odtenki rumene ali rožnate barve. Nežna modra barva optično poveča prostor in je primerna za otroške sobice in spalnice. Odtenki rjave barve ponazarjajo toplino in domačnost. Potrebuje kombinacijo kakšne sveže barve, sicer deluje preveč povprečno in dolgočasno. Vse več pa je v zadnjem času zaslediti odtenkov vijoličaste barve. Vijoličasta barva ponazarja ekstravagantnost in pomembnost. Blaži stres in strah, vendar jo je spet pametno uporabiti kot detajl, ne v prevelikem obsegu.

Naravne barve za pohištvo, ki je z nami dolgo časa

Pri pohištvenih elementih, ki jih ne menjamo tako pogosto in se jih po navadi kupuje za dalj časa, je bolje, da izbiramo med nevtralnimi, naravnimi barvami. Živahnost lahko vnesemo z dodatki in dekoracijo, kot so vaze, slike…, tako prostor deluje polno in nevsiljivo.

Barve in barvne kombinacije torej zasledimo na vsakem koraku. Pravilna izbira pripomore k razpoloženosti in dobremu počutju.

Tanja Žakelj Kosmač, Pohištvo Žakelj
www.zakelj.si