Knjižnica združuje izvirne arhitekturne in urbanistične kakovosti in se spoštljivo odziva na kulturno dediščino ob svojih temeljih in v okolici. Svoje rešitve bodo predstavili zmagovalci, Bevk Perović arhitekti (na sliki spodaj), drugo nagrajeni Abiro in tretje nagrajeni arhitekturni biro Ravnikar Potokar. Predstavitev bo potekala po otvoritvi razstave v Tobačni tovarni istega dne.

nuk_1_nagrada_bevkperovic_arhitekti.jpg

Najpomembnejši arhitekturni natečaj v Sloveniji

Nova zgradba Narodne in univerzitetne knjižnice bo stala na zanjo že dolgo predvidenem prostoru med Emonsko, Zoisovo, Rimsko in Slovensko ulico. Namen projekta je zagotoviti najvišjo kakovost javnih knjižničnih storitev, vrhunsko pedagoško in znanstveno-raziskovalno okolje ter v prostor, bogat z zgodovino, umestiti zgradbo, ki bo odražala poslanstvo in vrednote Narodne in univerzitetne knjižnice. Na 6.300 m2 velikem zemljišču bo stala knjižnica z 20.000 m2 novih prostorov. Od tega bo 6.000 m2 knjižničnih prostorov z odprtim pristopom do gradiva, med katerimi bodo čitalnice za 1.000 obiskovalcev in tudi nočna čitalnica. Knjižnica bo imela dobrih 5.000 m2 skladišč, razpolagala pa bo tudi z večnamensko dvorano za 200 ljudi, kavarno in klubom NUK ter računalniško učilnico.

Na natečaj, ki sta ga konec decembra 2011 razpisala Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter Zbornica za arhitekturo in prostor, je prispelo več kot 120 predlogov, komisija pa jih je v ocenjevanje sprejela 116. Mednarodna ocenjevalna komisija, ki je zaradi mednarodne zasedbe vrhunskih strokovnjakov imela še posebno kredibilnost, je natečaj ocenila kot »pomemben arhitekturni dogodek, ki je presegel vsa strokovna pričakovanja, brez dvoma pa je tudi najpomembnejši arhitekturni natečaj v zgodovini samostojne Slovenije.«

nuk_3_nagrada_ravnikarpotokar.jpg

Zgradba simbolično prepleta preteklost s sodobnostjo

Med glavnimi kakovostmi zmagovalne zasnove je komisija izpostavila način, kako nova zgradba uteleša in predstavlja univerzo v mestu in državi, način, ki je primerljiv s simbolično močjo bližnje Plečnikove knjižnice. Kot drugi najpomembnejši vidik je v poročilu navedla vključitev ruševin rimskega carda in decumanusa v nižje pritličje knjižnice, ki je celovito obravnavano kot častni vstopni prostor, ki se s stopniščem scala regia, dviguje v tri metre dvignjeno pritličje knjižnice.

Pred predstavitvijo v MAO Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije vabita na otvoritev razstave natečajnih rešitev v kompleksu Tobačne, Tobačna ulica 5, Ljubljana. Otvoritev bo ob 16.00 uri, razstava pa bo odprta vsak dan (tudi ob sobotah in nedeljah) med 8.00 in 18.00 uro do vključno 20. julija 2012.