Letos je laskavi naslov domov odneslo podjetje Rimarket d.o.o. za leseni otroški stol Froc, oblikovalcev iz oblikovalske agencije Gigodesign. Častni pokrovitelj sejma je Veleposlaništvo Finske v Ljubljani, ki se na sejmu v letu, ko so Helsinki svetovna prestolnica oblikovanja, predstavlja s finskim dizajnom. Kot je poudaril Pekka Metso, finski veleposlanik: »Zelo smo ponosni, da imamo priložnost predstaviti nekatere finske oblikovalske proizvajalce ter skupaj s sodobnim slovenskim oblikovanjem povedati svojo zgodbo. Osnovna ideja in cilj sta, da bi bile stvari funkcionalne za vse. Oblikovanje je orodje za inovacije, s katerimi bi zadovoljili posebne zahteve sodobnega življenja.«

clanek_notridrugi.jpg

Pomen oblikovanja

23. sejem Ambient Ljubljana postavlja v ospredju pomembnost oblikovanja in s tematskimi razstavami ter nagradami promovira oblikovalsko stroko oziroma izpostavlja njene rezultate. V okviru sejma se odvijajo strokovna srečanja, med njimi okrogla mizo, ki razkriva razumevanje oblikovanja v luči družbene, kulturne, znanstvene in gospodarske situacije. Razprava odpira diskurz o razumevanju oblikovanja, o njegovi vlogi in pomenu v družbi, o njegovem mestu v prihodnosti.

Deset najboljših

Gospodarsko razstavišče letos že sedmič podeljuje nagrade Deset najboljših TOP TEN za izdelke ali sistemske rešitve, ki najbolje združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma z likovno kakovostjo. Izdelke je izbrala mednarodna komisija v sestavi, slavili pa so: NIK-LES d.o.o.; za stol Frida 752, oblikovanje Odoardo Fioravanti; Pirnar Roman s.p., za vhodna vrata Pure 609, oblikovanje Ernest Bevc in Roman Pirnar; Mizarstvo Amek, za TV omarico Tramek, oblikovanje Dejan Kos; Ambienti DC d.o.o., za plinsko kuhalno ploščo Scholtes, oblikovanje Scholtes; Ambienti DC d.o.o., za pečico Home Chef GO896X, oblikovanje Gorenje; Pohištvo Potočnik s.p., za Omaro za gurmane, oblikovanje Julijan Krapež; Pohištvo Potočnik s.p., za kuhinjo Kamen in les, oblikovanje Julijan Krapež; Postelja d.o.o., za posteljni sistem Krka, oblikovanje Tomo Bonač; Rimarket d.o.o., za leseni otroški stol Froc, oblikovanje Gigodesign; TEM Čatež d.o.o., za stikalo Touch, oblikovanje Borut Dvornik.

 Več informacij o sejmu najdete na povezavi: http://www.pohistveni-sejem.si