Po tem, ko sta premagala birokratske ovire pri pridobivanju ustreznih dokumentov (leto in pol), sta uspešno uredila zemljišče, vključno s kar zahtevno gradnjo varovalne škarpe, ki jo je narekoval hrib za hrbtom hiše, in postavila podložno ploščo (v dveh mesecih). Opisali smo tudi že, kako so Marlesovi monterji hišo postavili do ostrešja v zgolj dveh dneh. Sledila so torej dela v notranjosti.

marles_284_2.jpg

»Ko je bila streha končana in vrata zaklenjena, so bila na vrsti inštalaterska dela. Za vodovodno in električno napeljavo sva mojstre poiskala sama, rekuperacijo pa so izvedli Marlesovi monterji. Vse to se je dogajalo že tretji dan, ko je bila hiša postavljena!« navdušeno razlagata Tjaša in Janez. Hiša je bila takrat polna delavcev in je spominjala na mravljišče. Bilo jih je več kot 20. Najprej sta mislila, da si bodo v napoto, toda pozneje se je izkazalo, da so si v pomoč. Kadar so se vodo- in elektroinštalaterji znašli v dilemi, ker ima montažna gradnja pač svoja pravila, sami pa so bili bolj vajeni klasične gradnje, so jim Marlesovi mojstri z veseljem svetovali. In obratno, tudi Marlesovim monterjem je v določenih trenutkih prav prišla pomoč drugih delavcev.

marles_284_1.jpg

Predpriprava inštalacij

Pri tem je pomembno povedati, da je večina inštalacij (električni in internetni vodi, vodovod, kanalizacija, odtoki za toplotno črpalko, talno ogrevanje …) predvidena seveda že v načrtu in je v večini že ustrezno pripravljena in vgrajena v montažne elemente. Enako velja tudi za podložno ploščo. Ko je hiša postavljena, je te elemente treba le še pravilno povezati. So pa morali biti inštalaterji, ki so pohvalili natančnost načrtov in po njih pripravljenih elementov, kar hitri in spretni, saj so jim »za ovratnik« že dihali Marlesovi monterji, ki so prišli »zapirat« montažne stene in strope, kar je v Marlesovi ponudbi zmeraj tudi zajeto. V notranjih montažnih stenah (debelina 12 centimetrov) je denimo že predvidena vodovodna inštalacija, kar olajša delo in ohranja osnovne stene nedotaknjene.

marles_284_3.jpg

Ko so inštalaterji odšli, so zaključna dela na montažnih stenah opravili tudi Marlesovi mojstri in poskrbeli še za znižan strop, ki ga zahteva rekuperacijska napeljava. Dodatno so izolirali še podstrešje, uredili pohodne poti do dimnika in namestili pasivne potezne stopnice. Ko je bilo vse pripravljeno in zaprto, so izmerili zrakotesnost, kar je potrebno za pridobitev subvencije Eko sklada.

marles_284_4.jpg

Prisilno prezračevanje prostorov – rekuperacija

Srce visokoučinkovite nizkoenergijske oziroma pasivne hiše je kompaktna naprava, v kateri sta združeni toplotna črpalka in komfortna prezračevalna naprava s toplotnim menjalnikom, v katerem porabljeni zrak, ki ga vodimo na prosto, odda velik del svoje toplote svežemu zraku, ki ga v objekt dovajamo. Za vse Marlesove sisteme je značilna odlična toplotna izolacija in zrakotesnost ovoja, kar se je pokazalo tudi pri Tjaši in Janezu.

Marlesov način gradnje je zasnovan po najsodobnejših načelih in svetovnih trendih. Marles hiše ustrezajo visokim standardom tehnične, energetske, okoljevarstvene in poslovne odličnosti. V skladu z direktivo o gradbenih proizvodih Evropske unije ima Marles celo kot eden redkih evropskih proizvajalcev montažnih hiš pridobljeno evropsko tehnično soglasje, ki je osnova za označevanje izdelka z znakom CE, ki je dejansko popotni list za prodajo gradbenih proizvodov v Evropski uniji in potrdilo za izvedbo po najvišjih standardih sodobne gradnje.

marles_284_5.jpg

Svež zrak – osnovna potreba vsakogar od nas

Čist zrak, brez neprijetnih vonjav in škodljivih snovi, predstavlja osnovno potrebo vsakogar od nas. V današnjih toplotnoizoliranih in tesnjenih hišah predstavlja prezračevanje bivalnih prostorov za pridobitev svežega zraka in preprečevanje škode zaradi akumulacije vlage pomemben dejavnik. To zahteva odpiranje oken najmanj štirikrat na dan po osem minut, kar povzroča toplotne izgube in dovod nefiltriranega zraka, ki s seboj prinaša prah, hrup, alergije in izpušne pline. Vendar ne pri Marles hišah. Marlesova tehnologija omogoča nadzirano prezračevanje, ki avtomatično in kontinuirano prezračuje celotno hišo. S tem potreba po odpiranju oken sploh ne obstaja več.

Brezskrbno lahko uživate v svežem prefiltriranem zraku in prednostih, ki jih prinaša kontrolirano prezračevanje:
• stalno svež zrak v vseh prostorih,
• ni neprijetnih vonjav,
• preprečen je tudi vdor hrupa v prostore,
• zrak je filtriran in zato ne vsebuje cvetnega prahu (olajšanje za alergike!),
• ni težav, ki jih povzroča povišana vlaga v prostorih, zlasti v kopalnicah, s čimer je zagotovljena večja trajnost gradbenih materialov,
• večja varnost, ker ni treba odpirati oken.

marles_284_6.jpg

Sledila je izolacija tal. V pritličju so namestili 12 centimetrov, v nadstropju pa 4 centimetre debel stiropor EPS 100.

Na stiropor so po vsej hiši položili armaturno mrežo in nanjo z vezicami pritrdili cevi aluplast za talno ogrevanje. Za vso hišo so jih porabili 1200 metrov. Ko je bilo to narejeno, so opravili še tlačni preizkus vodovoda in talnega ogrevanja, ob robu sten pa namestili centimetrsko peno. Temu sledi vlivanje šest centimetrov debelih podov.