In tukaj je marsikaj izjemno pomembno, kupec pa se pogosto sreča z velikimi težavami, kaj mora vsebovati celotna ponudba, kako je z montažo in kje se skrivajo prednosti, ki jih je vredno pošteno plačati. Na naša vprašanja odgovarja vodja prodaje v podjetju PVC Nagode Marko Petkovšek. V prejšnji številki smo govorili o oknih in steklih, sedaj pa več o montaži in drugih podrobnostih.

Montaža – kaj to pomeni in do katere stopnje? Kako mora biti okno zaključeno znotraj in zunaj?

Montaža okna pomeni, da je okno postavljeno horizontalno in vertikalno v ravnino, sidrano z vijaki ali sidri ter zatesnjeno z dogovorjenim materialom. Ta material je v večini še vedno PU-pena, zaradi zahtev Eko sklada in ozaveščenosti investitorjev pa je vedno več tudi RAL-montaže, kjer se uporabljajo različni materiali, pomembno je le, da so ustrezno certificirani. Zaključevanje obrob je pojem, ločen od montaže, in je posebno pomemben pri obnovah, kjer je treba po demontaži starega okna in montaži novega narediti tudi zaključke. Ti pa so lahko zelo različni in jih je toliko, kolikor je različnih starih obstoječih oken.

pvc_nagode_1.jpg

Zakaj je na primer smiselno, da se že ob nakupu okna odločimo tudi za roleto, zunanje žaluzije in/ali komarnik, ne morda šele pozneje?

Vgradnja senčila ob montaži okna ni enoznačen pojem. Nadokenske rolete je na primer nujno montirati ob montaži okna, medtem ko so predokenske rolete, zunanje žaluzije in komarniki odvisni od dejstva, ali gre za obnovo ali novogradnjo. Pri modernih novogradnjah so tako v porastu zunanje žaluzije, ki pa imajo svoj način montaže. Najprej se vgradi okno, nato masko zunanje žaluzije, potem pride na vrsto fasada in šele nato se vgradi žaluzije in komarnike.

Kje prihaja do največjih razlik v ceni okna (če govoriva samo o oknu enake velikosti brez montaže)?

V celotni sestavi okna. Profili na trgu so tako kot druge stvari v življenju različnih kakovostnih in cenovnih razredov. Razlike v profilu laični investitor ne opazi, lahko le zaupa mnenju in izkušnjam drugih. Nato je tu okovje, kjer je pet vodilnih evropskih proizvajalcev relativno izenačenih v kakovosti in delovanju, imajo pa potem ponudniki različne ravni ponudbe varnosti, površinske obdelave okovja, števila zapiral in podobno. Steklo je parameter kalkulacije, ki ima tudi določen vpliv. Kakovostni slovenski proizvajalec stekla ima recimo mnogo višjo ceno kot nizkocenovni vzhodnoevropski proizvajalec. Kvaliteto in servis kupec opazi pozneje. Največjo postavko v proizvodni ceni okna pa ima amortizacija proizvodnje in plače. Slovenski proizvajalec oken, ki svojih zaposlenih ne plačuje minimalno, svoje obveznosti poravnava pravočasno in ima vizijo poslovati dolgoročno ter s kakovostnimi obdelovalnimi stroji, ne more cenovno konkurirati podjetjem, ki tega evropskega načina poslovanja ne spoštujejo, ali pa ponudnikom, ki okna uvažajo iz vzhodnoevropskih držav z nizkocenovnimi proizvodnjami.

Kje prihaja do največjih razlik v ceni okna (z montažo)? Primerjal sem vaš predračun in predračun nekega drugega podjetja; v vašem je bila na prvi pogled najdražja ponudba, dejansko pa je bila cena ob kalkulaciji vseh del najugodnejša.

Do razlike prihaja, kot sem že omenil, pri poslovanju podjetja, pri montaži in demontaži, pa tudi pri nivoju zaščite prostorov in kakovosti vgrajenega materiala. Pri predračunih je treba upoštevati dejstvo, da ljudje največkrat pogledajo le končno ceno in ne opazijo pomembnih podrobnosti v predračunu. Boj za stranke je pri nekaterih podjetjih zrasel celo do te mere, da namenoma zavajajo naročnike, da se le odločijo za njihov produkt oziroma storitev.

Kako je z demontažo starega okna in odvozom na deponijo?

Demontaža starega okna vključuje zaščito prostorov, demontažo okna, pospravljanje in odvoz na deponijo podjetja, kjer se vsako okno razstavi na steklo, les, plastiko, železo …Vse te materiale potem ločujejo in reciklirajo pri pooblaščenih izvajalcih.

pvc_nagode_okna.jpg

Kako pa je z garancijo? Za profil, steklo, celotno okno z montažo.

Garancija je ločena za okovje, profile, steklo, storitev in senčila. Za vse razen za storitev je vedno soodgovornost proizvajalca okna in primarnega proizvajalca materiala. Resna podjetja garancije vedno upoštevajo, obstajajo pa tudi mejni primeri, ko gre za napake na izdelkih, ki niso predmet garancij. Predvsem so pomembne skrite napake in vidne napake – te je treba sporočiti v zakonsko določenem roku, sicer ne veljajo. Ravno zaradi teh je na trgu največ sporov na področju stavbnega pohištva.

Kaj obsega prevoz do objekta in do kakšnih razlik prihaja pri prevozu takrat, ko je na enem naslovu več strank ali izvajalec namešča več oken?

Prevoz do objekta so podjetja večinoma ločila od montaže, predvsem zaradi računovodskih zahtev. Naročniki večinoma to vidijo kot velike zneske, ampak v končni kalkulaciji ravno pri prevozu ni nikakršnega dobička. Če pogledamo cene nafte, cestnin, gum ipd., vidimo, da so to realne cene. V tej so zajeti nakladanje na vozilo in razkladanje, prevoz oken in orodja ter delavcev, računa pa se od sedeža podjetja do stranke. Razlika pa je, ali gre za prevoz enega okna ali tridesetih.

In kakšen je vaš nasvet ob nakupu oken ter kako hitro lahko stranka pričakuje izvedbo del? Koliko časa traja montaža enega okna?

Pri nakupu novih oken ni univerzalnega nasveta. Za material se glede na izkušnje drugih in osebne preference odloči vsak sam. Proizvajalca in monterja večinoma izbere vsak na podlagi referenc, nekateri tudi na podlagi cene. Vsakomur priporočam tudi, da si ob nakupu oken ogleda proizvodnjo proizvajalca, se pozanima o tem, ali so monterji podizvajalci ali zaposleni pri podjetju, v sedanjih časih ne škodi niti ogled finančnega stanja prodajalca. Od naročila do izvedbe del po navadi pretečejo od štirje do deset tednov, odvisno od zahtev kupca. Sama montaža enega okna s PU-peno traja od pol ure do ene ure, po smernicah za RAL-montažo pa približno dve uri.