To se je zgodilo v največji evropski državi s 46 milijoni prebivalcev. Predsednik Viktor Janukovič je zamenjal načelnika generalštaba in napoveduje uporabo vojske za stabilizacijo svoje oblasti. Policija preprosto ne zna ustaviti vse bolje organiziranih demonstrantov. Ob gorečih državnih palačah in policijskih postajah se uporaba vojske zdi logična. Janukovič pravi, da je demokratično izvoljen predsednik, ki se bojuje proti fašističnim teroristom. V boju proti terorizmu so dovoljena vsa sredstva. Le da je izgubil nadzor nad državo in ni videti, da bi imel veliko aktivnih zaveznikov. Vojska je zadnje sredstvo, ki ga državnik brez kredibilnosti še lahko uporabi. Če se mu upre še vojska, ga bodo obesili na drog pred predsedniško palačo, ki je le nekaj sto metrov stran od središča demonstracij.

Politične rešitve so vedno možne, vendar ima Ukrajina smolo. Politika je neprepoznavna. Na oblasti je Janukovičeva Stranka regij, v opoziciji pa so Domovina, Svoboda in Udar. Od upora nobena stranka nima prepoznavnega profila, ločijo se po tem, da so eni za Ruse, eni pa za EU. Skrajna desnica je antisemitska in goji paramilitaristične milice, vendar je hkrati navdušena nad združitvijo z Evropsko unijo. Če levica obstaja, se dobro skriva. Vsi ljubijo domovino. Smrtonosna kombinacija. Še zlasti ker vsi, ki lahko dobijo vizum, takoj odidejo iz države iskat delo, kjer zanj dobijo plačo. Evropa pa deluje tako mrtvoudno, da so jo Združene države Amerike odpisale in se odločile tajno spletkariti v upanju, da bodo lahko izigrale vpliv Ruske federacije. Ameriška tajna diplomacija, evropsko protirusko agitiranje in Putinovo mešetarjenje z milijardami so zelo eksplozivna zmes. Ta kombinacija ni znala najti skupne politike niti do Sirije, kjer umirajo v tisočih. Z malo sreče se bodo začeli prepirati okoli tega, kdo oborožuje katero stran v sporu tudi v Ukrajini.

Položaj je nevaren, ker je življenje v nekdaj industrijsko cvetoči državi postalo zelo poceni. Povprečni bruto osebni dohodek je pred demonstracijami znašal 306 evrov. Na človeka, ki je vreden 300 evrov, je lahko streljati s kalašnikovko, ki na vzhodnoevropskih trgih tudi stane 300 evrov. Življenje in orožje sta poceni. Idealne okoliščine za državljansko vojno.

Jo lahko od zunaj kdo prepreči? V idealnem svetu bi se Rusija, Amerika in Evropa nehale prepirati, čigava je popolnoma bankrotirana država in kdo jo bo kupil. Ukrajina je država v vplivni sferi dveh imperijev in ene globalne sile, ki ne zna dati miru. V Sočiju ali katerem drugem mondenem letovišču bi lahko sklenile dogovor vsaj o tem, da ne bodo hujskale Ukrajincev drugega proti drugemu. Prepričanih ni treba prepričevati.

Zdaj je ukrajinska polemika predstavljena kot boj med dobrim in zlim. Dobri zahodno usmerjeni proti hudobnim vzhodno usmerjenim Ukrajincem. Evropejci proti Rusom. To bi bilo moralo iti iz mode s koncem hladne vojne. Če se je začela nova hladna vojna, bi bilo dobro, če bi jo napovedali. Iz prejšnje smo se naučili, da je njena cena visoka. Stran, ki bo v njej zmagala, jo bo drago plačala. Stran, ki bo izgubila, jo bo zares drago plačala. Kdo bo zmagovalec, pa ni niti najmanj jasno. Pripravimo begunska taborišča.